Két moszkvai vendéglő a jövőben nem teszi lehetővé, hogy vendégei Visa vagy Mastercard bankkártyával fizessenek fogyasztásuk után - jelentette a Moscow Times internetes portál. Az indoklás szerint a "hazafias megfontolásból" döntöttek a korlátozás mellett.

Az egyik érintett vendéglő, a Dr. Zsivágó a Hotel Nationalban működik, a másik, a Kitajszkaja Gramota a Szretenka utcában található. Ezek a vendéglátó helyek a jövőben csak az orosz kibocsátású Mir bankkártyát vagy az American Express kártyáit fogadják el. A Kitajszkaja Gramota, amely kínai ételeket is kínál, elfogadja kínai UnionPay bankkártyáit is.

Nem lehet gond

A Dr. Zsivágót azért hoztuk létre, hogy orosz alapanyagokból a nemzeti konyha ételeit kínáljuk a vendégeinknek - mondta Alekszander Rapoport, a két vendéglő tulajdonosa. A Mir orosz pénzügyi termék, ezért úgy döntöttük, hogy támogatjuk a használatát. Ha az ügyfeleink kényelmetlennek találják ezt, akkor visszaállíthatjuk a korábbi rendet.

Rapoport úgy véli, hogy nem lehet fennakadás, hiszen mindkét helyen van bankjegykiadó automata, így bárki fizethet készpénzzel. A vállalkozónak további éttermei is vannak, ezekre egyelőre nem terjesztették ki az új szabályokat.

Oroszos szigor

A Mir bankkártyarendszert az orosz központi bank hozta létre, hogy mérsékelje a pénzügyi rendszer kiszolgáltatottságát a Visának és a Mastercardnak. A két utóbbi kibocsátó az Oroszország ellen ukrajnai szerepvállalása miatt 2014-ben bevezetett EU-USA szankciók nyomán megszakította kapcsolatát számos orosz bankkal.

Az orosz törvények szerint a helyi bankkártya-tranzakciókat az állami tulajdonú Nemzeti Fizetőkártya-rendszeren át kell feldolgozni. Ez megnehezíti a külföldi kibocsátók és az orosz pénzintézetek együttműködését.