Sikeresnek minősítették a felek Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök ma befejeződött moszkvai látogatását és Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott tárgyalásait - amelyek egyebek mellett a két ország hadiiparának együttműködéséről szóltak.

Ez konkrét eredményt hozott Belgrádnak, aminek nem fognak örülni Varsóban és Prágában, amelyektől elveszik az orosz helikopterek javításának jogát, hogy a szerbeknek adják át. Ez milliárdos üzletet és akár több ezer munkahelyet jelenthet.

Szerbia többszörösen deklarált oroszbarátságát gázzal is viszonozza Moszkva. Egyrészt létrejött az elvi megállapodás az orosz gáz árának leszállításáról és a szerbiai gáztározók kiépítéséről, amelyek kapacitását 2 milliárd köbméterre emelnék, ezzel biztosítva az ország egész éves szükségletét.

A Vecernje Novosti napilap értesülése szerint a tárgyalásokon a szerb fél felvetette légvédelmi rakéták, helikopterek és radarok vásárlásának lehetőségét - újságírók kérdéseire válaszolva a szerb kormányfő hangsúlyozta, hogy a tervezett beszerzések kizárólag az ország védelmének erősítését szolgálnák, és törekednének arra, hogy azoknak egy részét orosz együttműködéssel Szerbiában gyártsák.