BUX
38799

Orosz gáz Európának: visszautasíthatatlan ajánlat?

Az OAO Gazprom orosz gáztársaság az európai gáz-kiskereskedelemben is hódítani akar, ezért helyi piaci részesedést fog kérni a szállítási szerződések újratárgyalásakor például Nagy-Britanniától, Belgiumtól, Hollandiától és Franciaországtól.

NAPI Online, 2006. március 30. csütörtök, 07:00


Egy a cégvezetés által még el nem fogadott exportstratégiai terv szerint 25-ről 30 százalékra kell emelni a Gazprom részesedését az európai gázpiacon gáztároló, -forgalmazó és energetikai cégek felvásárlásával - írta a Vedomosztyi című moszkvai lapra hivatkozva a NAPI Gazdaság. Míg az Egyesült Államokban és Ázsiában a vegyesvállalatok alapítása az előnyösebb, Európában az egyszerűbb akvizíciókkal törnének előre. A Reuters elemzői szerint ez a taktika tovább nehezítené az uniós tervek végrehajtását a gázpiacok liberalizálására és a helyi verseny erősítésével az árak lenyomására.

A Gazprom már régóta igyekszik szélesebb körben hozzájutni az európai végfelhasználókhoz, hogy a viszonteladói hasznot is maga tehesse zsebre, ezt azonban eddig kormányzati, politikai ellenállás akadályozta. Egyebek között erre hivatkozva nem hajlandó a társaság megnyitni csőhálózatát versenytársai előtt.