Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt tanácsolja Finnországnak, hogy még csak ne is gondolkodjon a NATO-csatlakozáson. Ha a helsinki kormány mégis így döntene, arra Oroszország katonai választ adna - idézte Lavrovot az orosz TASSZ hírügynökésg.

Nem hisszük, hogy finn szomszédaink abba a kísértésbe esnének, hogy csatlakoznának egy oroszellenes tevékenységet folytató szervezethez - tette a hozzá a külügyminiszter. Ez tisztán katonai, nem technikai kérdés. Ha egy szervezet, amely az ellenfeledként határozza meg magát, közelebb viszi a katonai infrastruktúráját a határodhoz, akkor arra kénytelen vagy válaszolni.

Nem gondolják, ugye?

Lavrov szavai visszhangozzák a Vlagyimir Putyin államfő pénteki beszédében elhangzottakat. Putyin arról értekezett, hogy Oroszország nagyra értékeli Finnország semleges státusát. Ezt kívánták jelezni azzal, hogy visszavonták az orosz katonai egységeket a két ország határáról.

Tiszteletben fogjuk tartani, bármit válasszanak is a finnek - fejtegette az orosz államfő. De azt persze nem gondolhatják komolyan, hogy ha Finnország csatlakozik a NATO-hoz, akkor Oroszország ugyanúgy fog viselkedni, mint most. Gondolják, hogy továbbra is a határtól 1500 kilométerre fognak állomásozni a legközelebbi orosz katonai egységek? - tette fel a szónoki kérdést.

Az ügyet az tűzte napirendre, hogy közeledik a NATO július 8-9-ei csúcstalálkozója. Ezen részt vesz a finn államfő, illetve a védelmi és a külügyminiszter.