Orosz inváziótól félnek a svédek - jön a háború?

Svédországban évtizedek óta először háborús felkészülési tájékoztató anyagot postáznak a lakosságnak. Ebben tudatják az emberekkel, mit kell tenniük egy orosz támadás esetén. Az ország politikai elitje azon vitatkozik, hogy belépjen-e Svédország a NATO-ba.
Komócsin Sándor, 2018. január 21. vasárnap, 14:17
Fotó: AFP

Svédországban előkészítés alatt áll egy brossúra, amelyet májusban fognak postázni 4,7 millió háztartásnak - adta hírül a Financial Times. A "Ha a háborús válság jön" címet viselő tájékoztató az első ilyen információs anyag 1961 óta. Ez utóbbit 1991-ben a kis példányszámban a kormány belső használatára egyszer újranyomták.

A hasznos kis füzetecske értékes tanácsokat ad azzal kapcsolatban, mit kell tenni a "totális védekezés" jegyében egy háborús konfliktusban. A legfontosabb tudnivalók azzal kapcsolatosak, hogyan kell a családoknak gondoskodniuk a fennmaradásukhoz leginkább szükséges javakról, vízről, élelmiszerről és fűtésről. Emellett tájékoztatást ad olyan fenyegető veszélyekről is, mint a klímaváltozás, a kibertámadások és a terrorizmus.

Elhalványult éberség

Az egész társadalomnak fel kell készülne egy esetleges háborúra. Miután az elmúlt 25-30 évben nem használtuk a totális védelem vagy riadókészültség szavakat, az emberek elfeledkeztek ezekről - magyarázza a kormány döntését Christina Andersson, a svéd polgári védelem vezetője.

Svédország úgy élte meg a hidegháború végét, hogy azzal kapott egy "békeosztalékot", magyarán csökkenthette védelmi kiadásait, és a felszabaduló pénzt másra fordíthatta. Ez a helyzet 2014 márciusában változott meg, amikor Oroszország - felrúgva a kilencvenes évek elején megkötött budapesti szerződést a határok sérthetetlenségéről - elvette Ukrajnától a Krím félszigetet.

Az orosz hadsereg ezt követően a régi időkre emlékeztető járőrözésbe kezdett az Északi-tengeren, amelynek részeként orosz repülőgépek és tengeralattjárók megsértették a svéd légteret, illetve felségvizeket. Válaszul Svédország növelte védelmi kiadásait, újra bevezették a kötelező sorozást és egy évtizede először állandó egységeket telepítettek Gotland szigetére. Tavaly az elmúlt 23 év legnagyobb hadgyakorlatát tartották.

Nagy vita

Egy többpárti bizottság, amelynek az a feladata, hogy segítse a kormány politikájának formálását, decemberben azt a megállapítást tette, hogy nem lehet kizárni egy Svédország elleni katonai támadást. A balközép kormány több minisztere azonban a napokban próbálta nyugtatni a kedélyeket, mondván: nem valószínű a háború. Ez azonban dühödt reakciókat váltott ki a biztonságpolitikusok körében.

Ami öt évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, immáron nem az, még ha nem is valószínű. Ez a változás határozott politikai intézkedéseket követel - fejtegeti Martin Kragh, a svéd külügyi intézet Oroszországgal foglalkozó osztályának vezetője.

Jövőre parlamenti választások lesznek az országban, és a négy jelentős jobbközép párt először ért egyet abban, hogy Svédországnak be kellene lépnie a NATO-ba. A szociáldemokrata vezetésű kormány csak egy együttműködési megállapodást írt alá, amely egy megkönnyíti a NATO-egységeknek, hogy egy konfliktus idején az ország területén tevékenykedjenek. Kragh szerint nem jó, hogy nincs egységes stratégiai álláspontja politika elitnek az orosz fenyegetéssel kapcsolatban.

A nyitókép forrása: Anders Wiklund/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix3, 2018.01.22 15:21

@pastorius:

Hát persze, mindenki hazudik, a libsiknek meg mindig igaza van...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.01.22 13:57

Ezen a héten már a második terrortámadás történt Malmöben

http://www.hidfo.ru/2018/01/ezen-a-heten-mar-a-masodik-terrortamadas-tortent-malmoben/

A bű­nö­zők Mek­ká­jává válik Svéd­or­szág

https://ripost.hu/cikk-svedorszag-bunugyi-statisztikak-rendorseg

Ki­tá­lalt a svéd rend­őr­tiszt a mig­ráns­bű­nö­zés­ről, baj lett be­lőle

https://ripost.hu/cikk-migransok-buntenyek-svedorszag-rendor
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2018.01.22 13:35

@pastorius: mellesleg a finnek is (nyiltan) félnek az oroszoktól, mert nagy a nyomulás..csak az eszközök változtak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2018.01.22 13:32

@krix3: nem pusztán ők félnek az oroszoktól, hanem az összes balti kis állam is
milyen helyzetről beszélsz..."véletlenül" ismerek svédeket is, nincs helyzet..ahogy elmondta a külügyminszterük is már (pont nekünk)
fake (főleg orosz, persze magyarul )oldalak vannak tele hülyeséggel....az van..és a kormánypropagandát támogató valamik (nem nevezhetném sajtónak, mert annak a legfontosabb dolga a mindenkori kormány ellenőrzése, nem a propagandájának terjesztése)
nálunk viszont szabadon csatangolhatnak az orosz ügynökök..már az amerikai orosz oldalak is magyarországra akarnak költözni, itt annyira nem foglalkoznak velük..
rajtunk kívül pedig mindenhol..nem is kicsit
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2018.01.22 13:26

@lomb: mellesleg Mo-on nincs terrorizmus, az oroszok pedig már nem a spájzban, hanem a szalonban vannak
terrorizmus >ugyan a magyar titkosszolgálattal aztán lehetne, olyan "minőségben" dolgoznak
de ha vmi aktuális, akkor készüljünk rá..ilyen alapon már építhetnénk túlélő bunkereket is, vagy kezdhetnénk kiválasztani a túlélésre szántakat, készülve a 3. vh-ra (ugyan Trump közelebb hozta gyorsított tempóban, mint képzeltük valaha is)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html