Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az SZBU tájékoztatása szerint az ukrán állampolgárságú, de Oroszországban élő férfi azt a feladatot kapta, hogy szervezze be az ukrán fegyveres erők szárazföldi csapatainak egy magas rangú tisztjét.

Az ukrán hatóságok kiderítették, hogy a férfi kapcsolattartója egy bizonyos Alekszandr Iljuhin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársa volt.

Az ukrán fegyveres erők felkészültségéről, fegyverzetéről, külföldi haderőkkel való katonai együttműködéséről, valamint csapatmozgósításokról, illetve telepítésekről szóló "bizalmas", valamint "szigorúan bizalmas" jelzéssel ellátott dokumentumokért cserében a kiszemelt ukrán katonatisztnek és családtagjainak az ügynök orosz állampolgárságot és pénzt ajánlott. Az összeg attól függött volna, mennyire friss és fontos katonai titkot ad át - fejtette ki az SZBU közleményében. A tiszt azonban rögtön az SZBU-hoz fordult azután, hogy ajánlatot kapott az orosz titkosszolgálatokkal való együttműködésre.

Október 7-én az orosz hírszerzésnek dolgozó kém beutazott Ukrajnába, hogy titkos dokumentumokat vegyen át. Ezeket azonban az Ukrán Biztonsági Szolgálat készítette. A férfit másnap tetten érték az SZBU munkatársai, amikor átvette a bizalmas katonai dokumentumoknak vélt, de valójában dezinformációkat tartalmazó pendrive-ot - számolt be a biztonsági szolgálat sajtóosztálya az őrizetbe vétel körülményeiről. A közleményben sem az elfogott ügynököt, sem a beszervezési kísérletet jelentő ukrán katonatisztet nem nevezték meg. Annyit fűztek hozzá, hogy a nyomozás tovább folytatódik az ügyben.