Orosz kémügy: megszólaltak a csehek

Egyáltalán nem volt felesleges Milos Zeman cseh államfő döntése, aki hétfőn arra utasította a civil elhárítást (BIS), vizsgálja meg, hogy Csehország területén valóban nem gyártották vagy nem tárolták-e a Novicsok nevű idegmérget, amelyet Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya elleni támadáskor használtak - jelentette ki kedden Prágában Karla Slechtová cseh védelmi miniszter.
K. Kiss Gergely, 2018. március 27. kedd, 12:03
Fotó: Napi.hu

Slechtová azután vette védelmébe a köztársasági elnököt, miután az ellenzék élesen bírálta Zeman döntését, sőt hazaárulásról beszélt - írja az MTI.

"Amikor az illetékes miniszter azt mondja, hogy az idegméreg nem a mi országunkból (Csehország) származik, de az államfő mégis megbízza a BIS-t, hogy vizsgálja ki a dolgot, amivel megkérdőjelezi a miniszter nyilatkozatát, akkor az a hazaárulás határán mozog. A szenátusnak lépnie kellene" - reagált Zeman döntésére Petr Gazdík, az ellenzéki Polgármesterek és Függetlenek (STAN) mozgalom elnöke. A hatályos cseh alkotmány szerint az államfő csak hazaárulásért ítélhető el. Az eljárást a szenátus kezdeményezheti, a döntés joga az alkotmánybíróságé.

A védelmi tárca vezetője elmondta: jelen volt hétfőn az államfő és a BIS igazgatójának azon a megbeszélésén, amely után Zeman döntését meghozta. Szerinte az elnöknek joga volt a döntéshez, és az egyáltalán nem felesleges. "Nincs ezzel semmi gondom, ez az államfő jogköre. Bízom abban, hogy az eredmény igazolni fogja eddigi álláspontomat" - mondta Slechtová újságíróknak a keddi kormányülés előtt.

Részletekbe nem bocsátkozott, arra hivatkozva, hogy bizalmas, állambiztonsági ügyről van szó.
Leszögezte: a BIS-nek mint civil elhárításnak éppen az ilyen ügyek kivizsgálása az egyik fő feladata. Szó sincs felesleges döntésről. Az orosz külügyminisztérium egy korábbi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Novicsok akár Csehországból, Szlovákiából, Svédországból vagy Nagy-Britanniából is származhatott.

Háttér

Március 4-én Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, és tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország felelős.

A moszkvai vezetés ezt visszautasította. Az ügy egyre inkább elmérgesedett, a vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát, március 26-án pedig összesen 18 ország - köztük 15 EU-tagállam, így Magyarország is, valamint az Egyesült Államok, Kanada és Ukrajna - több mint száz orosz hírszerző kiutasításáról döntött a Nagy-Britanniával való szolidaritás jeleként. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de kézzelfogható bizonyítékokat követel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

emeno, 2018.03.27 13:14

A kivizsgálás azért nem felesleges, hogy a csehek annak megerősítésével utasíthassák el az orosz vádakat. Ezt kellene tennie minden megvádolt országnak, akkor is, ha elég nyilvánvaló, hogy az oroszok hazudoznak és maszatolnak.
Egyébként a Novicsok egy titkos orosz fejlesztés volt, amit először teljes egészében letagadtak, hogy létezik, amíg az egyik fejlesztője el nem ismerte és nem ismertette a hatásait. Hogy kerülhetett volna az Svédországba, vagy pláne egy Nato-országba, Nagy-Britanniába? A korábban szövetséges Csehszlovákiát ilyen alapon kevésbé lehet kizárni, bár a szovjetek sem adtak ki minden fejlesztést a Varsói Szerződés tagjainak sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html