Orosz segítséget kér Magyarország szomszédja

Az özönvízszerű esők és árvizek miatt a szerb kormány kihirdette a rendkívüli állapotot, az Európai Unió és Oroszország segítségét kérte.
Napi.hu, 2014. május 16. péntek, 10:27
Fotó: Reuters

A szerb kormány rendkívüli állapotot hirdetett a bőséges esőzés következtében bekövetkezett árvízveszély miatt, és segítséget kért az Európai Bizottságtól, az Orosz Föderációtól és Szlovéniától - jelentette a belgrádi rádió. Nemhogy az elmúlt száz évben, de soha a szerb történelemben nem volt ilyen árvízkatasztrófa - mondta Alakszandr Vutyics szerb miniszterelnök sajtóértekezletén.

Egyetlen nap alatt több eső esett, mint normálisan két hónap alatt. Számtalan utat és hidat öntött el az árvíz, Belgrádban bezárták az iskolákat. Egy ember, aki nem volt hajlandó elhagyni a házát, vízbe fulladt.

A legnagyobb károk a mezőgazdaságot érik, és bár várhatóan a hazai ellátás megfelelő lesz, az export azonban veszélybe került, különösen a gyümölcskivitel, ami évente 500 millió dolláros bevételt hoz az országnak. A legjobb a helyzet a Vajdaságban, ahol viszonylag kevesebb eső esett.

A szomszédos Boszniában is súlyos a helyzet, az áradás miatt le kellett zárni a Szarajevo központjában levő hidat, több helyen zavarok vannak az áramellátásban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.16 10:53

..érdekes ,amikor Trianonban osztozkodni kellett rajtunk ,akkor minden kisantant ország azt bizonygatta ,hogy ők milyen komoly -szervezett országok..,és eltelt 94 év ..,látjuk ...,mócok-szerbek -szlovákok-ukránok...,sehol kula ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html