Orosz segítséggel lett ukrán költségvetés

Az oroszoknak köszönhetően fogadhatta el ma az ukrán kormány jövő évi költségvetési törvényjavaslatát, ami a korábban tervezettnél kisebb adócsökkentést javasol.
Barabás T. János, 2013. december 18. szerda, 15:05
Fotó: Napi.hu

Az ukrán kormány elfogadta a 2014-es büdzsé törvénytervezetét, amiért Mikola Azarov miniszterelnök szerint az oroszokkal kötött megállapodásnak tartoznak köszönettel. Nyilván a költségvetés helyzetét stabilizáló, 15 milliárd dolláros hitelre célzott, amiből 3 milliárdot még e héten megkapnak, valamint a gázár leszállítására, ami Eduard Sztavickij energiaügyi miniszter szerint évi 7 milliárd dolláros megtakarítást jelent az országnak. A jelenlegi 400 dollár helyett 1000 köbméterenként 268,50 dolláros gázár január 1-el lép hatályba. Az ukrán tartozás törlesztéséről és a gáz árának további alakulásáról még hosszabb tárgyalások várhatók a felek között.

A most elfogadott költségvetési terv érdekessége, hogy részben figyelembe veszi a Nemzetközi Valutaalap ajánlását: nem hajtja végre a jövőre tervezett adócsökkentéseket, illetve visszafogja azok mértékét. Az adótörvényben előírt 16 helyett csak 18 százalékra, vagyis 1 százalékkal viszik le a vállalatok nyereségadóját - mondta el a kormányfő, aki nem említette, mi lesz az általános forgalmi adóval, amit a törvény értelmében eredetileg 20-ról 17 százalékra kellett volna csökkenteni. Az Interfax-Ukraine értesülése szerint a kormányülésen felmerült ennek elhalasztása is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2013.12.18 15:08

Életképtelen Ukrajna ,egy kitalált -sosem volt ország 12 000 000 orosszal ...200 000 magyarral ,450 000 katolikus ruszinnal ...,eljött az idő ,mint Jugoszláviának ...csak békésen menjen...,Mi vállaljuk Kárpátalját !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html