Orosz szakértők szerint Ukrajna villámháborúra készül a Krím félszigeten

Miközben a délkelet-ukrajnai megyékben folytatódnak a katonai műveletek, Kijev titokban villámháborúra készül a Krím félszigeten - írta pénteki számában a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap katonai szakértőkre hivatkozva.
MTI, 2014. július 11. péntek, 11:40
Fotó: Reuters

Az újság közlése szerint a Krímmel határos Herszon megyében, amelyet a támadás "hídfőállásának" tekintenek, teljes katonai mozgósítást rendeltek el. 35 éves korig minden férfit behívtak. Ezzel egyidejűleg a Krím félszigettel a szárazföldet összekötő földszorosnál csapatösszevonások zajlanak - tudatta a lappal az orosz védelmi miniszter név nélkül nyilatkozó illetékese. Szerinte "Kijev feladata az, hogy nem megvárva a csapatok délkelet-ukrajnai műveleteinek eredményét katonai konfliktust robbantson ki a félszigeten, amelybe helyi lakosokat és krími tatárokat is bevonnak".

Az ukrán sajtó eközben az ideiglenes krími határ védelmének megerősítéséről ír - tette hozzá a Nyezaviszimaja Gazeta.
A független orosz lap emlékeztet Valerij Heletejnek, az egy hete kinevezett új ukrán védelmi miniszternek a kijelentésére, miszerint hamarosan Szevasztopolban tartják a győzelmi parádét. "Meggyőződésen, hogy Ukrajna győzni fog. Higgyék el, a győzelmi felvonulás minden kétséget kizárólag az ukrajnai Szevasztopolban lesz" - mondta Valerij Heletej a múlt csütörtökön az ukrán parlamentben.

A Nyezaviszimaja Gazeta utalt rá, hogy egyes szakértők hősködésnek tartották Heletej szavait, amelyeknek semmi köze a valósághoz. A lap ugyanakkor azt írta: "mint kiderült, Petro Porosenko ukrán államfőnek mégis szándékában áll, hogy krími villámháborút indítson a közeljövőben".

Jurij Nyetkacsev altábornagy, katonai szakértő az orosz újságnak azt mondta, hogy az ukrajnai Herszon megyében 45 napra behívott tartalékosokkal közölték, hogy a katonai felkészítés után a Krímbe küldik őket. A szakértő szerint nem véletlen, hogy a Krím félsziget keleti oldalához közel húzódó Arabatszkaja Sztrelka nevű (112 kilométer hosszú és 8 kilométertől mindössze 270 méterig terjedő szélességű) szigetnyúlványon BM-21-es Grad típusú rakéta-sorozatvetőket telepítenek. Azt mondta, hogy az ukrán hadsereg a Sztrelkovoje nevű krími településhez közeli gázmezőt és gázelosztó rendszert akarja megtámadni, hogy megakadályozza a félsziget energiaellátását. Nyetkacsev úgy tudja, hogy az ukrán csapatok a Krímhez vezető földszorosnál, Csongar és Tureckij val nevű települések környékén páncélosok és tüzérségi fegyverek, valamint harci helikopterek vannak.

Nyetkacsev altábornagy arra is felhívta a figyelmet, hogy Musztafa Dzsemiljev, az orosz hatóságok által a félszigetről kitiltott krími tatár vezető a napokban arról tájékoztatott, hogy az ukrán kormány Herszon megyének és a Krím félszigetnek Ukrajna keretében való egyesítésére dolgoz ki tervet.

Eduard Rogyukov ezredes, a katonai tudományos akadémia levelező tagja a Nyezaviszimaja Gazetának elmondta, meg van győződve arról, hogy a kijevi hatalom a krími tatárokra a lehetséges katonai konfliktus legfontosabb tényezőjeként tekint. A szakértő attól tart, hogy Kijev esetleges intenzív krími katonai műveletekeihez a radikális ukrán Jobboldali Szektor "fél-partizán" zászlóaljai és a krími tatárok fegyveresei is csatlakoznak. "A forgatókönyv természetesen szörnyű, de megvannak az előfeltételei annak, hogy Kijev az amerikaiak és a NATO segítségével megpróbálkozik annak a megvalósításával"- mondta Rogyukov.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trianon2, 2014.07.12 15:54

@roberta: Hogy Karpataljarol is tudj valamit mikor a libakra vigyazol: azt mar 20-ban elveszitettetek a csehek/szlovakok fele. Mivel a lakossag tulnyomo resze ukran/ruten volt igy az logikusan az ukranokhoz kerult nem pedig "ajandekkepen". A ruszkik 44-ben a Tiszaig, Vasarosnamenyig akartak feltolni a hatart. Abba az USA/UK nem egyezett bele. Ha a Tiszahatat vagy 15 magyar faluval akkor megkapjak az ajandek lett volna. Mivel most azt sem tudjatok, hogy seggnyalizasi igyekezetetekben mivel kedveskedjetek a ruszkiknak, ha kozos hatarotok lenne veluk, akkor biztosan dobnatok nekik a Tiszahatat mint ajandekot. Kulonben a mai Karpataljanak cask kb 8%-a magyar. Egyreszt az ukran/ruszin tobbseg semi aron nem szeretne ujra hozatok tartozni. Masreszt mivel gazdasagilag igen csorok vagytok nem tudnatok vele mit kezdeni. Meg gyorsabban jonne az allamcsod. Gazdasagilag beledoglenetek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.07.12 15:35

@roberta: Ruszki-seggnyalo roberta te hihetetlenul buta vagy. Probalj inkabb libakat nevelni vagy kapalni mint itt teregetni ostobasagodat. Kepmutato ruszki barataid fenhangon harsonaljak a 45 utani hatarok serthetetlenseget, mint a vilag jogrendszerenek az alapkovet. De ha nekik ugy tetszik ugy veszik hogy azt barmikor megserthetik. Hogy mikor kerult az ukranokhoz az teljesen masodlagos. Nem ma, 60 evvel ezelott. Ukrajna hatarait a ruszkik 93-ban nemzetkozileg elismertek a budapesti deklaracion keresztul. Most terjeszkedni akartak es Adolf modra bekebeleztek Krimet. Na de mint a torolt hozzaszolasomban irtam ez mar is nagyon sokba kerult nekik es fog kerulni gazdasagilag. Jol felsoroltam miert. Ez fajhatott nagyon a zsolt5 fele ruszki segnyalonak, aki hajnal egyig fen volt, tombolt mint egy vadallat es toroltette a hozzaszolasomat. Mifele gyenge szerencsetlenek te jo Isten.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trianon2, 2014.07.12 15:15

@zsolt5: Latom kis negyedosztalyu senkihazi nagy odaadassal dolgoztal regi komcsi modon (ez a veredben van) es toroltetted amit bunko troll haverodnak irtam valaszul. Ezen jot nevettem. Ez mutatja hogy milyen komplexusokkal teli alsobbrendu elolenyek vagytok. Na de ami tetszik eloszor elolvashatatok amit irtam es az mint egy jol celzott amerikai raketa jol betalalt hitvany szivetekbe, ha ilyen kigyolelkueknek egyaltalan van szivuk. Hogy mi ert gyerekkoromban? Mar tobbszor megirtam. Munkas-paraszt felmenoitek nagyon elnyomtak, diszkriminaltak mint "osztalyidegent". Szerencsere valtozott a sors, nagyon valtozott aranylag roved ido utan es hosszu ideje kophetek magasrol elnyomoim gyerekeire. A neveim nem tetszenek? Azt tudom. Szeretek olyanokat valasztani ami miatt a falra masztok. Tudod Haynau bacsi sokatoknak megnyujtotta a nyakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

roberta, 2014.07.12 08:16

Talán nem ártana az ukránoknak elmélázni azon, hogy mikor is került hozzájuk a Krím-félsziget - az nem volt az ukránoké még a Szovjetunió adta nekik ha jól tudom az ötvenes években. De ha már ennyire akarják mert az "övék" akkor azon is elgondolkodhatnának, hogy a "kárpátalja" mikor is került hozzájuk igaz nem ajándékként csak úgy elrabolták - na azt meg visszaadhatnák.............. mert így lenne ferr!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.07.12 06:31

@troll: Kétszwresére emelkedtek,az is szép !!!

http://www.oroszvilag.hu/?t1=elemzesek_interjuk&hid=1868

"""Oroszország leggazdagabb régiója a Nyenyec autonóm körzet, itt (2009-es adatok alapján) az egy főre eső GDP 72 ezer dollár (!), ami több mint dupla annyi, mint a németországi mutató. Moszkvában az egy főre eső GDP már közelít az EU-s átlaghoz (kb. 27 ezer dollár ), s a magyarországi fölött van (19 900 dollár). """
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html