A szlovák belügyminisztérium kilenc hónappal ezelőtt ismerte el először, hogy az ország több közép- és kelet-európai társához hasonlóan az orosz propaganda és információs hadviselés egyik célpontja lett - írja a pozsonyi Új Szó. Az orosz propaganda a "hibrid fenyegetések része, amelyek destabilizálják az állam berendezkedését és politikai rendszerét" - közölte akkor a minisztérium.

Ébresztő!

Andrej Kiska államfő éles kritikát fogalmazott meg ezzel kapcsolatban. A Szlovák Külpolitikai Társaság konferenciáján azt mondta, hogy Szlovákia céltábla, és nem tesz ellene semmit. Nem védjük meg azt, amin biztonságunk, fejlődésünk és stabilitásunk alapul. Abszolút felelőtlenül viselkedünk - jelentette ki.

Petar Lazarov, a belügyminisztérium szóvivője szerint nagyon komolyan veszik az úgynevezett hibrid fenyegetést. Ebbe a körbe tartoznak a dezinformációk, álhírek és hoaxok (félrevezetések). A rendőrség számítógépes bűncselekményekkel foglalkozó osztályán eddig 13 szakértő foglalkozott az ilyen ügyekkel, feladatkörükbe tartozik például az internetes gyerekpornográfia terjesztői utáni nyomozás, vagy a bankszámlaadatokkal kapcsolatos internetes csalások felderítése.

Erősítés

Ezt az osztályt erősítik meg újabb 12 szakértővel, akik az álhírekkel és a titkos propagandával foglalkoznak majd. Radovan Bránik biztonságpolitikai elemző ugyanakkor attól tart, hogy 12 új ember nagyon kevés lesz a masszív orosz propaganda elleni harchoz. Nem látja azt sem, milyen módon és mi alapján tud a rendőrség fellépni a propagandisták, hírhamisítók és álhírterjesztők ellen.

A hatóságok csak az alapján járhatnak el, amit a törvény megenged nekik. A mi törvényeink azonban még nem reagálnak erre a fenyegetésre - fejtegette. Amíg nincs megfelelő büntetőjogi kategória erre, a rendőrség nem tud fellépni az egyszerű hazugságok ellen.