Jelenleg nagyjából 120 félkatonai csoport működik Lengyelországban. Ezekből csinál most a lengyel kormány egy hivatalos alakulatot a hadseregen belül - olvasható a HírTV portálján.

A védelmi minisztériumnak kötelessége, hogy anyagilag támogasson minden projektet, amely az ország önvédelmi erejét fejleszti. A keleti határon erre mindenképp szükségünk van - nyilatkozta Antoni Macierewicz lengyel védelmi miniszter.

Jelenleg körülbelül 10 ezer civil tagja van a hadsereghez tartozó csoportnak, de jövő ilyenkor a kormány tervei szerint már 45 ezren lesznek.

Képesnek kell lennünk megvédeni az országot. A gyakorlatainkon készülünk közelharcra, csoportos és egyéni összecsapásokra, de túlélési és lövészeti gyakorlatot is tartunk - ismertette Karol Bandurski, az alakulat parancsnoka.

Az egész csak politika húzás?

A lengyel kormány az oroszokat tartja az első számú ellenségnek, szerintük a moszkvai vezetés akármikor megindíthatja a háborút Európa ellen.

Az ellenzék szerint veszélyes, ha jobboldali milíciák hivatalos jogköröket kapnak. Aggasztó, hogy a jobboldali kormány a saját felügyelete alá vonja ezeket a milíciákat, mert később a saját belpolitikai céljaira is fel tudja ezeket használni - vélte Roman Kuzniar lengyel biztonságpolitikai szakértő.

A Fidesszel jó viszonyt ápoló lengyel Jog és Igazságosság kormányát tavaly novemberi hatalomra kerülése óta bírálják a saját alkotmánybírái kinevezése és a médiatörvény átírása miatt.