Oroszbarát tanácsadóval egyeztetett ifjabb Donald Trump

A megválasztott amerikai elnök, Donald Trump legidősebb fia Párizsban oroszbarát személyiségekkel folytatott eszmecserét a szíriai helyzetről.
MTI, 2016. november 25. péntek, 08:40
Fotó: MTI/EPA

Az információt elsőként a The Wall Street Journal közölte. Az amerikai lap szerint a találkozóra - amelyet kerekasztal-beszélgetés formájában szerveztek meg - még október 11-én, az elegáns párizsi Ritz-Carlton szállodában került sor. A találkozó tényét Kellyanne Conway, Trump egyik főtanácsadója megerősítette.

Az összejövetelt a Politikai és Külügyi Központ nevű francia kutatóintézet szervezte. Az intézmény alapítója, Fabien Baussart és szíriai születésű felesége, Randa Kassis - a The Wall Street Journal szerint - régóta szorosan együttműködik Oroszországgal a szíriai konfliktus rendezése érdekében. Randa Kassis egyébként az egyik - orosz támogatást élvező - szír ellenzéki csoport vezetője. A csoport politikai átmenetet szorgalmaz, de Bassár el-Aszad elnökkel együttműködve.

Kassis a The Wall Street Journalnek elmondta: a konferencián azt vitatták meg, hogyan vegyék rá az Egyesült Államokat és Oroszországot a szíriai helyzet rendezésére. Hozzátette: az összejövetelen hangsúlyozta az ifjabb Trumpnak az oroszokkal folytatott együttműködés fontosságát a közel-keleti térségben, és utalt arra is, hogy az Aszad ellen harcoló lázadók iszlamisták.

A találkozó után Randa Kassis a Facebook-oldalán közölt bejegyzésében hangsúlyozta: reméli, hogy Donald Trump győzelmének köszönhetően az Egyesült Államok és Oroszország megállapodik majd a szíriai válság ügyében. Ez a remény és hit az ifjabb Donald Trumppal folytatott párizsi megbeszéléseimből táplálkozik - fogalmazott Kassis. isz benne, hogy az ifjabb Trump révén eljutott az üzenet a megválasztott amerikai elnökhöz is az együttműködés fontosságáról és módjairól.

Kénytelen-kelletlen támogatná a szír elnököt?

Donald Trump még a választási kampányban gyakran érvelt azzal, hogy az Egyesült Államoknak sokkal szorosabban kellene együttműködnie Oroszországgal és Moszkva szíriai szövetségesével, Bassár al-Aszad elnökkel annak érdekében, hogy legyőzzék az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet. Egyáltalán nem kedvelem Aszadot, de Aszad leszámol az Iszlám Állammal - fogalmazott a második elnökjelölti országos televíziós vitában (októberben) az akkor még csak elnökjelölt Donald Trump.

Novemberben pedig a The Wall Street Journalnek adott interjújában hangsúlyozta: elképzelhetőnek tartja, hogy elnökként megvonja az Aszad elnök ellen harcoló szíriai lázadóknak nyújtott amerikai támogatást. Maga Aszad pedig a múlt héten, a portugál televíziónak adott interjújában azt fejtegette, hogy Donald Trumpot természetes szövetségesének tekinti a terrorizmus elleni küzdelemben.

A The Wall Street Journal úgy értékelte Trump legidősebb fiának párizsi eszmecseréjét, hogy a leendő Trump-kormány együttműködést szeretne a Kremllel, és az ifjabb Trump az új amerikai kormány szíriai különmegbízottja lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2016.11.25 09:55

@Dakota Summer:
feküdj le nekik, de egyedül..engem ebből hagyjál ki
mellesleg leszarnak minket az orosozok, egy dolgot tudunk eladni nekik, s csak addig, míg uniós tagok vagyunk..épp azt, hogy uniós tagságunk van (ezt árulja orbán)...semmi másra nem használnak minket, csak az unió gyengítésére
és ebben partner orbán, aki annyira mebízhatatlan, hogy még írásos szerződést sem kötnék vele
mellesleg egyre inkább az az érzésem, hogy te nem is csak állam, hanem a bolsi oroszok bérence vagy
van belőlük rendesen ebben az országban, teleszórták a ruszkik
ne leygenek kétségeid, a ruszkiknak csak egy célja van..és az nem a mi jólétünk
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.11.25 09:36

Hát igen bolsikák, a russzofób rasszizmusnak vége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html