Oroszok: Ukrajna nem veszett el a számunkra

Ukrajna nem veszett el Oroszország számára - jelentette ki Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőházának elnöke a Komszomolszkaja Pravdának.
MTI, 2015. július 6. hétfő, 16:27
Fotó: Reuters

A terjedelmes interjú hétfőn jelent meg az orosz politikai bulvárlapban. Az orosz állami méltóságok rangsorában a harmadik legfontosabb tisztséget betöltő politikus - aki korábban Szentpétervár kormányzója és miniszterelnök-helyettes is volt - cáfolta az újságíró feltételezését, hogy a szenátorokat közelgő nyári szabadságuk alatt összehívnák olyan rendkívüli ülésre, mint amilyenre tavaly március elsején sor került.

Akkor a Szövetségi Tanács (felsőház) felhatalmazást adott az orosz elnöknek arra, hogy szükség esetén a hadsereget külföldön is bevethesse orosz állampolgárok védelmében. 2014. március 16-án jelzés nélküli egyenruhás orosz katonák felügyelete mellett tartottak népszavazást a Krímben a félsziget Oroszországhoz csatlakozásáról, amelyre a voksolók majdnem 100 százaléka igennel szavazott.

A Komszomolszkaja Pravda munkatársa emlékeztette a felsőház elnökét arra a nemrég tett kijelentésére, hogy a szenátoroknak ezentúl rendkívüli tanácskozásokra is készen kell állniuk. "Háborúra, rendkívüli választások bejelentésére vagy arra kell számítani, hogy újabb terület csatlakozik Oroszországhoz, amint ez tavaly történt a Krím esetében?" - kérdezte az újságíró.

Valentyina Matvijenko szerint ez tipikusan az az eset, amikor az újságírók "bolhából elefántot csinálnak", és semmiféle megrázkódtatásra" nem kell készülni. A javaslata arra vonatkozott, hogy a törvényalkotási munkát "tehermentesítsék", de aztán nem volt szükség rendkívüli ülés megtartására.

Matvijenko cáfolta a Komszomolszkaja Pravdának, hogy az orosz lakosság ellenségesen viszonyulna az ukrán néphez, ugyanakkor szerinte Ukrajnában sikerült oroszellenes hangulatot "kiprovokálni". "Nyíltan hazudtak az embereknek, kéthetente ijesztgették őket, hogy Oroszország holnap valamelyik megyére rátámad, zombivá változtatták az embereket"- mondta. Úgy vélte, hogy az ukránok jórészt becsapottnak érzik magukat, az ukrán vezetés lépései gazdasági katasztrófához vezettek.

Az orosz törvényhozás felsőházának elnöke leszögezte, hogy Oroszország "természetesen nem vesztette el Ukrajnát örökre, mert a közös történelem, a kultúra, a vallás összeköti a két népet". Szerinte az emberek Ukrajnában még nem fogták fel teljesen, hogy Ukrajnát egy sor állam aprópénzre váltotta a geopolitikai kérdések megoldásában, és szerinte senki sem készül "különösebb pénzt kiguberálni Ukrajnának".

A nagy befolyással rendelkező orosz politikusnő Ukrajnából származik. Lánykori neve Valentyina Tyutyina, s a Hmelnickij (korábban Kamenec-Podolszkij) megyei Scsepetyivkában született. Ennek az említésére közölte, hogy "mi mindannyian a Szovjetunióból valók vagyunk".

Matvijenko cáfolta, hogy Moszkva becsapta és magára hagyta volna a délkelet-ukrajnai szakadár területeken élőket azzal, hogy csak humanitárius segélyt biztosít számukra és nem támogatja Oroszországhoz csatlakozásukat. Azzal érvelt, hogy a régióban élők kezdetben "semmiféle elszakadást nem követeltek" Ukrajnától, és "Oroszország sem egyetlen szavával, sem egyetlen lépésével nem adott alapot arra, hogy bárki azt gondolja, Ukrajna felbomlását akarta volna".

A Komszomolszkaja Pravda utalt arra is, hogy az orosz Szövetségi Tanács elnöke nemrég szorgalmazta az élelmiszer-behozatali tilalom enyhítését Ciprus, Görögország és Magyarország esetében. Matvijenko közölte, hogy szerinte "kedvezményeket kell adni az olyan baráti országoknak, amelyekkel jók a gazdasági, politikai kapcsolatok, és amelyek nem félve Washington és Brüsszel megrovásától nyíltan beszélnek az oroszellenes szankciók szándékuktól ellentétes hatást kiváltó hatásáról".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.07.06 21:52

Putyin, az elégedett milliárdos, soha nem akarta Kelet-Ukrajnát, de ami rosszabb, soha nem is akart segíteni az ukrán hadsereg által halomra gyilkolászott kelet-ukrajnai lakosságnak. Akkor küldött némi segítséget, amikor a hazai közvélemény, és mellesleg a Kreml tábornokainak jogos felháborodása már majdnam megbuktatta. Amikor kezdett úgy kinézni, hogy az igazi orosz hős talán nem is a Kremlben pöffeszkedő elnök úr, akárhány hösies filmet is forgattak róla, hanem a hazájukért, nemzetükért a fronton, a teljes ukrán hadsereg túlerejével szemben harcoló, életüket áldozó egyszerű kozákok. Ezt a harcot, ezt a háborút kizárólag ők vívták, vívják, közülük halnak meg naponta, és nem csak katonák, hanem polgári, civil lakosok, köztük gyerekek. És a hazai orosz közvélemény egyszer felteszi a kérdést, hogy akkor kik is az igazi hősök ma Oroszországban, kik kockáztatták vagy adták életüket a hazáért, a Rogyináért, és akkor Putyin valahol, valamelyik igen hátsó sorból lesz kénytelen integetni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Milcsi88, 2015.07.06 20:43

@isabella: "Egyébként ha valaki háborúzni akar, legalább annyit tegyen meg, mint Napóleon, menjen a serege elején."
Igazat adok Magának!
Régen az uralkodó,a fővezér stb. a seregek élén állt, és kiadta a parancsot:Utánam!
Ma a "vezérek" az utolsó sorból adják a parancsot a többiek számára:Előre!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.07.06 19:31

..minden eu-i őshonos kisebbségnek dél- tirol-i tipusú autonómiát !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.07.06 18:19

Nézze meg mindenki a Csendes Don című filmet, önmagáért beszél. Egyébként ha valaki háborúzni akar, legalább annyit tegyen meg, mint Napóleon, menjen a serege elején.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html