Oroszország Afrika felett reptette nukleáris hordozórepülőit

Két orosz Tu-160-as rakétahordozó hadászati repülőgép szállt le a dél-afrikai Tshwanéban lévő Waterkloof légi támaszponton - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.
Szabó Dániel, 2019. október 23. szerda, 19:28
Fotó: MTI/AP

A tárca szerint a gépek több mint 11 ezer kilométert tettek meg, repülésük 13 órán át tartott a Kaszpi-, az Arab-tenger és az Indiai-óceán légterének érintésével. A légi tankolással teljesített útvonal utolsó szakaszán a két Tu-160-ast a dél-afrikai légierő Saab JAS 39-es Gripenjei kísérték - írja az MTI.

A Dél-Afrikába érkező orosz köteléknek tagja volt egy Il-62-es és egy An-124-es Ruszlan típusú katonai szállító repülőgép is. A moszkvai védelmi tárca szerint a látogatás célja a kétoldalú katonai együttműködés fejlesztése.

Az orosz katonai gépek dél-afrikai látogatásával egy időben Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban, az Oroszország-Afrika csúcstalálkozón, többtucatnyi állami csúcsvezető előtt kijelentette, hogy Moszkva az elkövetkező négy-öt évben meg kívánja duplázni a kontinens országaival folytatott kereskedelmét. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz fél több mint 20 milliárd dollár adósságot engedett el a kontinens államainak.

A Fekete-tenger partján tartott csúcstalálkozót Moszkva fontos lépésnek szánja a Szovjetunió összeomlása óta elveszített afrikai befolyásának helyreállításában.

A Tu-160 az eddig megépített legnagyobb méretű szuperszónikus harci repülőgép. Az orosz pilóták körében Fehér hattyú a gép beceneve. Fegyverzetét hagyományos és atomtöltetű gravitációs és irányított légibombák, robotrepülőgépek és földi célok elleni rakéták alkotják.

HOZZÁSZÓLÁSOK