Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szovjetunió összeomlását követő időszakban eddig még soha nem tapasztalt ütemben csökkent tavaly az oroszországi bevándorlók száma - vette át a Moscow Times a Vedomosztyi gazdasági lap információját. Ez azért rossz hír az oroszoknak, mert országuk a népességcsökkenés válságával küszködik. Egy évtizede először fordult elő, hogy az érkezők száma nem tudta ellensúlyozni a lakosság zsugorodását.

Oroszországnak évente 300 ezer bevándorlóra van szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozza a népességcsökkenést, ezért nem meglepő az a sajtóértesülés, miszerint a Kreml tízmillió orosz ajkú bevándorlót akar az országba csábítani 2025-ig. Ez nem fog összejönni, ha továbbra is az történik, ami tavaly, amikor nem egészen 125 ezren érkeztek - derült ki a gazdaságtervezési és közigazgatási tudományos kutatóintézet adataiból.

Felére esett

Ez négyszázalékos csökkenést jelent 2018 és 2017 összehasonlításában, miközben a kivándorlás majdnem 17 százalékkal megugrott - derül ki a kutatóintézet jelentéséből. Azok az küldő országok - nevezetesen Ukrajna és Üzbegisztán - szenvedték el a legnagyobb visszaesést, amelyekből hagyományosan a legtöbben érkeznek. Az áprilistól decemberig tartó időszakban lényegében a korábbi felére esett vissza a bevándorlás.

A kutatók várakozásai szerint 2019-ben ugyan növekedhet az érkezők száma, de nem fogja elérni a 200 ezret, azaz több mint harmadával, vagy akár felével marad majd el a szükségestől. A potenciális ukrán, moldovai és grúz bevándorlók továbbmennek nyugat felé - derül ki a kutatóintézet jelentéséből. Kazahsztán és Azerbajdzsán immáron versenyez Oroszországgal a közép-keleti térségből érkező bevándorlókért.

Így aztán új források kerülhetnek szóba: Afganisztán, India, a Közel-Kelet és Pakisztán, ám az orosz társadalomnak nincsenek tapasztalatai arról, hogyan integráljon olyanokat, akik nagyon eltérő kulturális háttérrel érkeznek az országba.