Egy Szibéria déli részén élő orosz tudóst előzetes letartóztatásba helyeztek az orosz hatóságok azzal a váddal, hogy Kínának kémkedett - vette át MBKh Media hírportál hírét a Moscow Times. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) emberei Moszkvából érkezve átkutatták a 64 éves Alekszander Lukanyin lakását Tomszk városában. Ez a település 3500 kilométerre van az orosz fővárostól.

Amennyire tudjuk, Lukanyint valamiféle hazaárulással vádolják azon a címen, hogy orosz technológiákat adott át kínaiaknak - mondta a hírportálnak Nyikolaj Krivopalov, a mérnök barátja. Lukanyin nyugdíjba vonulása után magas feszültségű tápellátásokkal és más technológiákkal foglalkozott a Senjangi Egyetemen.

Az év elején az újévi ünnepekre hazatért Oroszországba, ám a pandémia miatt nem tudott visszautazni Kínába. Ezért a Tomszki Állami Egyetemen vállalt állást. Krivopalov szerint semmi olyasmivel nem foglalkozott, ami védelmi célú kutatás vagy fegyverfejlesztés lett volna. Lukanyin nem az első nyugdíjas tudós, akit külföldi hatalmaknak való kémkedéssel vádolnak meg, ezért sokan úgy vélik, hogy jó eséllyel a tipikus orosz állami paranoiáról van szó, nem kémkedésről.