Új barátra lelt Putyin - halálos lehet az ölelése

Oroszország és Kína közeledése egymáshoz látszólag logikus folyamat: az Egyesült Államok a fő közös ellenfelük és gazdaságilag kiegészítik egymást. A barátkozás mélyén azonban a szakértők ellenségeskedést látnak.
Komócsin Sándor, 2019. szeptember 27. péntek, 11:38
Fotó: Getty Images

Oroszország és Kína látványosan bővíti politikai, gazdaság és katonai kapcsolatait, miután mindketten a korábbinál élesebben szembe kerültek a Nyugattal, ám ha megkapargatjuk a felszínt a mélyben repedéseket láthatunk - idézi szakértők véleményét a CNBC. Miközben Peking és Washington vámháborúja miatt az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok lazulnak, az orosz-kínai üzletek bővülnek. Hszi Csin-ping kínai elnök nemrégiben legjobb barátjának minősítette orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint.

Ennek szellemében szeptember végén a két ország hivatalos hírügynökségei jelentették, hogy a felek a 2018-as évi 107 milliárd dollárról 2024-re 200 milliárdra akarják növelni kereskedelmi kapcsolataik értékét. Ehhez közös energetikai, ipari és agrárprojekteket indítanak. Hiába azonban a nagy összeborulás, az orosz gazdaság az IMF várakozása szerint 2019-ben csak 1,2 százalékkal bővül, míg a kínai 6,3 százalékkal, azaz a felek nem egyenrangúak gazdasági téren.

Közös ellenfél

Oroszországot a Krím félsziget 2014-es elcsatolása óta nyugati gazdasági szankciók sújtják, amelyekre a saját exportkorlátozásaival válaszolt, Kína pedig hónapok óta vámháborút vív az USA-val. Így az előbbi a hatalmas kínai piacban láthat gazdasági növekedési forrást, míg az utóbbi a bővülő orosz kapcsolatoktól remélheti, hogy enyhítik a fájdalmat, amit a romló amerikai kapcsolatok okoznak. És az oroszok éppen abban bővelkednek, amire a kínaiaknak nagyon nagy szükségük van: olajban és földgázban.

A katonai együttműködés a másik terület, amelyet a közös ellenfél, az USA-val szembeni fellépés ösztönöz. A szakértők egyetértenek abban, hogy szemben a gazdasággal, amelyben a kínaiak vannak fölényben, a valós katonai tapasztalatokkal az oroszok állnak jobban. Moszkva az indiai és a pakisztáni katonai küldöttség mellett meghívta a kínai hadsereg szakértőit is az orosz hadsereg idei nagy hadgyakorlatára. Ez volt a második ilyen vendéglátás, ami már felkelti az amerikai megfigyelők érdeklődését is.

Csalóka mosoly

Egymást követik a vállveregetések, az együttműködés fényezése, minden úgy néz ki, mintha a kínai-orosz katonai kapcsolatok a legfényesebb ösvényen menetelnek előre, ám szó nincs erről - állítja Mathieu Boulegue, a brit Chatham House Eurasia Programme-jának Oroszországgal foglalkozó kutatója. Szerinte az oroszok nem az együttműködés lehetőségének demonstrálására hívták meg a kínai szakértőket, hanem éppen ellenkezőleg, azért, hogy erődemonstrációt tartsanak nekik.

Az üzenet úgy szólt, hogy ha Peking érdeklődése a közép-ázsiai térség befolyásolása terén meghaladná azt a szintet, amit Moszkva túlzásnak tekintene, akkor megfelelő választ tudna adni rá. Ebben a régióban ugyanis nem csupán gazdasági téren erősödik Kína hatása, hanem a katonai-biztonsági területen is. Raffekki Pantucci, biztonsági szakértő szintén úgy véli, hogy a két fél kapcsolata kizárólag haszonelvű, éppen ezért ő nem értékelné túl annak jelentőségét.

Az Egyesült Államokban ennek ellenére szoros figyelemmel követik az orosz-kínai katonai együttműködés alakulását, különösen azt követően, hogy megszűnt a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek korlátozásáról kötött korábbi orosz-amerikai megállapodás. Richard Weitz, a Hudson Institute biztonságpolitikai szakértője úgy véli, hogy Moszkva és Peking közeledése katonai téren az ázsiai regionális biztonsági egyensúly megbomlásával fenyeget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.09.28 09:36

@V0LE: " Kina egyelore meg fizet az orosz asvanykincsekert es egyeb termeszeti javakert, de csak ido kerdese mikor unjak meg. A del-kelet orosz teruleteken mar most is inkabb kinaiak laknak mint oroszok, nem lesz nehez annektalni azokat a teruleteket. "

Ez a lényeg.....
Oroszország GDP-je kisebb mint az évtizedek óta recesszióban lévő olaszoké. Az orosz fegyverzeti fölény Kínával szemben már nem létezik. Annak idején megvették az orosz/szovjet fejlett fegyvereket dollárért a kínaiak, mert az oroszoknak kellett a dollár. A kínaiak pedig szépen lemásolták, majd továbbfejlesztették. Oroszország katonai költségvetése kisebb, mint Szaud-Arábia hasonló költségvetése. Szír kecskepásztorok ellen kivállóak, a korrupcióban vergődő és kivéreztetett ukrán haderőtől tudtak területet foglalni az elején ( most már azt sem, mert az amerikai/európai katonai segélyek megtették a hatásukat ).

Szibéria keleti részén pld. Vlagyivosztokban már annyi a kínai, hogy lassan több, mint az orosz, dolgoznak, vállalkoznak, és természetesen kémkednek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2019.09.27 21:13

Kina egyelore meg fizet az orosz asvanykincsekert es egyeb termeszeti javakert, de csak ido kerdese mikor unjak meg. A del-kelet orosz teruleteken mar most is inkabb kinaiak laknak mint oroszok, nem lesz nehez annektalni azokat a teruleteket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2019.09.27 19:37

Mindigis ilyen ambivalens volt a kapcsolatuk, már a cári és császári időkben is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lan691, 2019.09.27 17:26

Ez évek óta folyik, Kína és Oroszország csak egymásnak segíthetnek.Nincs alternativa. Ezt nemcsak az Egyesült Államok, hanem az EU is okozza. Emlékezek arra, hogy az 2000-es évek elején, már Putyin alatt, az oroszok repülőtereket ajánlottak az Egyesült Államoknak az afganisztáni katonai utánpótlás lebonyolításához. Ez ma ugy hangzik mint valami mese.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.09.27 17:01

@csahos: két imperialista kommunista barátkozik,, stalin hozta össze őket, de USA támogatta életbenmaradásukat, most meg a felfuvódás állapotában vannak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html