Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A moszkvai helyhatóság vásárlási utalványokat fog szétosztani a jövő hónapban esedékes alkotmányos népszavazás résztvevői között - adta hírül a Moscow Times. A szavazáson a Vlagyimir Putyin elnök által kezdeményezett reformokról döntenek. A változtatások parlamenti vitáján képviselői indítványra elfogadták azt a szabályt, amely szerint az elnöki ciklusok számolása a változtatás után újrakezdődik, így Putyint 2024-ben és 2030-ban is megválaszthatják hat évre Oroszország elnökének.

Az orosz főváros önkormányzata "Millió díj" címen indított programot, amely kétmillió vásárlási utalványt ígér a 12 milliós Moszkva szavazóinak, ha akár személyesen, akár online úton részt vesznek a voksoláson. A szavazók egyedi kódot kapnak, amelyek sorsoláson vesznek részt. A nyertesek kapják meg a vouchereket, amelyeket az év végégig költhetnek el a városban termékekre és szolgáltatásokra. A keretösszeg tízmilliárd rubel (44 milliárd forint egy nagy versenyuszoda ára).

Alekszej Nyemerjuk az önkormányzat hivatalának első igazgatóhelyettese elmondta, hogy az akcióval támogatni akarják város üzleti közösségét, amelyet alaposan megtépázták a válság miatt bevezetett korlátozóintézkedések. A vásárlási utalványok nyilvánvalóan fogyasztói keresletet generálnak. Az akcióban több mint háromezer bolt és szolgáltató vesz részt, köztük a legnagyobb kiskereskedők és vendéglők.

A szavazás egyébként Oroszország távoli vidékein már megkezdődött - a közvélemény-kutatások szerint az oroszok közel többsége támogatja az alkotmányos reformokat. A választásra kijelölt biztosok közül 350-en a fertőzés veszélyére hivatkozva megtagadták a részvételt, de ez nem jelent gondot, miután összesen egymillióan szervezi a szavazás. A reformok bírálói kifogásolják, hogy nem kaptak lehetőséget a "nemmel" szavazás melletti kampányra, illetve hogy a köztisztviselőket állítólag kényszerítik a részvételre. A kormány mindkét állítást tagadja.