Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Navalnijt sajtótitkára, Kira Jarmis gyanúja szerint megmérgezhették - írja a 444.hu az MTI nyomán. A politikus Tomszkból tartott Moszkvába, és egészen rosszullétéig csupán egy kávét ivott. Jarmis szerint abba csempészhették a mérget, ami a forró italban gyorsabban is felszívódik.

Kalinyicsenko óvatosabban nyilatkozott. "Nincs bizonyosság afelől, hogy az állapotának oka mérgezés. Természetesen a mérgezést is az állapotromlás egyik lehetséges okaként vizsgáljuk" - mondta.

Navalnij csapata mindenesetre kihívta a rendőrséget a kórházba, ahol időközben az orosz titkosszolgálat, az FSZB ügynökei is megjelentek. Jaroszlav Asihmin, Navalnij háziorvosa pedig azt közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak Navalnij nyugat-európai gyógykezeléséről, Strasbourgba vagy Hannoverbe szállításáról.

Ezt azonban megnehezíti a koronavírusjárvány, illetve az amiatt bevezetett utazási korlátozások. Asihmin szerint ha valóban megmérgezték, Navalnij Hannoverben jobb ellátást kaphatna, mint Moszkvában.
Dmitrij Peszkov, Putyin sajtófőnöke szerint az elnöki hivatal, ha ilyen kéréssel fordulnak hozzá, kész lesz segíteni abban, hogy Navalnijt külföldi gyógykezelésre evakuálják. Mint mondta, ha a laboratóriumi vizsgálat megállapítja a mérgezés tényét, az ügyben nyomozás indul.

Sajtójelentések szerint Navalnij az elmúlt napokban Novoszibirszkben tartózkodott, ahol a szeptemberi választásokon indulni szándékozó ellenzéki jelöltekkel találkozott. Innen a politikus Tomszkba indult tovább, ahonnan éppen Moszkvába tartott, amikor a repülőgépen rosszul lett. A felszállás előtt a reptér egyik kávézójában ivott meg egy kávét, a rendőrség most vizsgálja a vendéglátóegység biztonsági kamerájának a felvételeit.