Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután novicsokos mérgezése után hazatért, múlt vasárnap azonnal őrizetbe vették Alekszej Navalnijt, akit Vlagyimir Putyin elnök legnagyobb ellenségeként tartanak nyilván. Navalnij ellen az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) kezdeményezése alapján december 29. óta elfogatóparancs volt érvényben Oroszországban. A szolgálat múlt héten keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon, amelyben indítványozta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását. Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek.

Az elfogató parancsot azért adták ki, mert Putyin ellenfele nem jelent meg egy meghallgatáson, igaz ekkor még Németországban kezelték, mert az idegméreggel elkövetett támadás után sokáig kómában is volt és maradandó sérüléseket szerzett. Már keddig meghallgatásán arra kérte híveit, hogy tüntessenek a putyini - szerinte - diktatórikus rendszer ellen a nagyobb orosz várásokban, ami miatt ezrek ki is mentek az utcára. A bíróság ezután 30 nap elzárásra ítélte.

A hatósági fellépés nyomon követésére szakosodott OVD-Info portál legfrissebb adatai szerint a szombati országos tüntetések miatt összesen 3435 embert vettek őrizetbe vasárnap délelőttig - derül ki az Index cikkéből.

A portál arról is ír, hogy a rendőri fellépések sem voltak szabályosak: a szentpétervári megmozdulásokon egy férfit éppen elvezető rohamrendőrök egyike hasba rúgott egy nőt, aki háttal a földre esett és súlyos fejsérülést szenvedett. A Margarita Jugyina néven azonosított 54 éves nőt kórházba vitték, az intenzív osztályra került. Állapota kritikus, nincs eszméleténél.

A rekordszámban őrizetbe került tüntetők nagy része várhatóan csak bírságot kap, vagy több napos elzárással járó adminisztratív letartóztatásba kerülhet, de sokak ellen a hatósági személyekkel szemben tanúsított erőszakos magatartás, a közlekedés biztonságának veszélyeztetése vagy éppen a tömeges zavargásra történő, közösségi médiában közzétett felhívások miatt kezdtek eljárást. Ezek esetében börtönbüntetést is kiróhatnak az orosz bíróságok, vagy a hatósági személy elleni erőszakért - ha úgy látják, hogy veszélyeztették a rendfenntartók életét -, akár életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhatnak.

Már őrizetben volt Navalnij, amikor felkerült az internetre a Vlagyimir Putyin palotájáról szóló videója, amelyet vasárnapig közel 80 millió alkalommal néztek már meg.