Fontos döntés vár Oroszországra

Az orosz energetikai miniszter megerősítette, hogy pár napon belül, a piaci helyzet mélyreható elemzése után eldöntik, csatlakozik-e Oroszország a nagy kőolajexportáló országok kitermelésének további korlátozását célzó javaslathoz.
Rácz Gergő, 2020. február 7. péntek, 19:58
Fotó: Getty Images

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és az olajkartellen kívüli szövetségeseket, köztük Oroszországot tömörítő, OPEC+ néven emlegetett csoport szakminiszterei a jövő hét végén dönthetnek a kitermeléskorlátozási megállapodásról, amelynek hatálya március végén jár le - írja az MTI.

Az egyezmény betartásának felügyeletével megbízott közös monitoring bizottság csütörtökön az olajkitermelés további napi hatszázezer hordós csökkentését javasolta átmeneti időre, hogy ellensúlyozzák a Kínában kirobbant és gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járványnak az energiakeresletre gyakorolt kedvezőtlen hatását.

Ez a javaslat már így is kompromisszumos, ugyanis Szaúd-Arábia eredetileg 800 ezer hordós csökkentést akart elérni, míg Oroszország vonakodik bármilyen további korlátozástól.

Újságírók kérdéseire válaszolva Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter kifejtette, hogy nem tart különösebben a kereslet csökkenésétől, ráadásul a kínálat növekedése is lassul, így az OPEC-tagállamoknak és szövetségeseiknek nem kellene sietős módon tovább korlátozni a kitermelést.

Megítélése szerint az új koronavírus által okozott tüdőgyulladás-járvány jelentéktelen mértékben, legfeljebb napi 150-200 ezer hordóval csökkentheti a globális keresletet idén. Az orosz olajvállalatok adatai pedig arról tanúskodnak, hogy nem csökken a földgáz és a kőolaj iránti kínai kereslet, minden szállítás a korábbi ütemterveknek megfelelően történik.

Mások jóval nagyobb hatásra számítanak. A BP brit olajkonszern például arra számít, hogy az új tüdőgyulladás-járvány lassítja a gazdasági növekedést, ami idén napi 300-500 ezer hordóval csökkenti a globális olajkeresletet.

Novak beszélt arról is, hogy Oroszország várakozásai szerint az Egyesült Államokban lassul, a tavalyi 1,3 millióról napi egymillió hordó alá mérséklődik az olajkitermelés növekedésének üteme idén. Minél alacsonyabb lesz az ár, annál kevésbé nő az amerikai kitermelés - mondta Novak, hozzátéve, hogy Oroszországnak időre van szüksége a monitoring bizottság javaslatáról való döntéshez.

"A következő pár napban látnunk kell, hogy miként alakul a helyzet" - fogalmazott az orosz energetikai miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.07 20:55

Igen, az oroszok nem bánják az alacsonyabb olajárat, nagy élvezettel nézik ahogy az amerikai palaolajcégek hullanak, mint a legyek.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html