Putyin hét kilométeres hidat építene

A Szahalin szigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd megépítésének mérlegelésére adott utasítás Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormánynak - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. július 24. kedd, 16:24
Fotó: AFP

Ezt maga Putyin jelentette be, amikor kedden a Kremlben fogadta Oleg Kozsemjakót, a távol-keleti Szahalin megye kormányzóját. Az elnök közölte, hogy ismeri a híd megvalósíthatóságáról évtizedek óta folyó vita részleteit, hozzátéve, hogy az ügyet "a szahaliniakkal szembeni méltányosság szempontjából is" vizsgálja.

"Nagyon jó lenne segíteni, meg kell nézni a gazdaság helyzetét" - jelentette ki Putyin a szahalini hídprojektről, amelynek megvalósítását a térség törvényhozási képviselői a közelmúltban levélben kérték tőle.

A híd megépítésének lehetőségével az orosz vezetés a jelek szerint nem most kezdett el foglalkozni; tavaly szeptemberben Igor Suvalov akkori első orosz miniszterelnök-helyettes ugyanis a vlagyivosztoki 3. Keleti gazdasági fórumon kijelentette: Oroszország egy közúti és vasúti híd megépítését javasolta Japánnak a Szahalin és Hokkaido sziget közötti átkeléshez. Szavai szerint az átkelő révén Japán "szárazföldi hatalommá" válik.

Japán - Suvalov szavaival -"szárazföldi hatalommá" válása nemcsak Hokkaido és Szahalin, ha nem az utóbbi sziget és az orosz szárazföld közötti hídverést is feltételezi.

A mindössze félmillió lakosú Szahalinhoz a szárazföldtől egy 7,3 kilométer hosszúságú hidat kellene építeni. A költségeket előzetesen mintegy 5 milliárd dollárra becsülték. Az orosz sziget és a Hokkaido közötti híd hosszúsága 45 kilométeres lenne.

Ezt már olvasta? Putyin mosolyog: elérkezett a bosszú ideje

A kép forrása: AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK