Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vlagyimir Putyin orosz államfőt támogató Egységes Oroszország párt népszerűségi indexe mindössze 31 százalék volt a szeptember 11. és 13. között tartandó regionális választások előtt - idézte az utolsó oroszországi független közvélemény-kutató cég, a Levada Center adatait a bne IntelliNews régiós hírportál. A felmérés arra kérdezett rá, hogy ha most vasárnap lennének a parlamenti választások melyik indulóra adná a megkérdezett a szavazatát.

Ebben ért el 31 százalékot a kormánypárt. Az ultranacionalista Oroszország Liberális Demokrata Pártja Vlagyimir Zsirinovszkíjjal az élén 11 százaléknyi szavazatra számíthatott volna, a Kommunista Párt, amelyet Gennagyij Zuganov vezet 7 százalékot kapott volna. A számos további induló egyike se kapta volna a szavazatok több mint 3 százalékát.

A megkérdezettek 6 százaléka azt mondta, hogy ellopta volna a szavazólapját, 22 százalékuk nem vett volna részt a voksoláson és 11 százalék volt azok aránya, akik egyelőre nem tudják melyik pártra szavaznának. A választást 83 oroszországi régiójában tartják, amelyekben különböző szintű tisztségviselőkre szavazhatnak a résztvevők.

A meghosszabbított szavazási idő ellenfeleii szerint, ez tovább nehezíti a választás ellenőrzését, rontja a szavazás nyilvánosságát. Emellett növelte a pártok választási költségeit, miközben anyagilag a kormánypárttal összehasonlítva igen gyenge lábon állnak. A Kremlnek kínos választási eredmények jöhetnek ki, miután a helyi vezetők népszerűsége az utóbbi időben a kormány rovására erősödött.

A távol-keleti Habarovszkban majdnem két hónapja tüntetnek az emberek visszakövetelve népszerű ellenzéki polgármesterüket, akit másfél évtizeddel ezelőtti ügyekkel vádoltak meg a hatóságok, miután egy nagy, fekete autóval elvittek.