Moszkva légvédelmi eszközöket adományozott Tádzsikisztánnak

Oroszország 9 millió dollár értékben légvédelmi eszközöket adományozott Tádzsikisztánnak - írja az MTI az orosz védelmi minisztérium közlése nyomán.
Szász Péter, 2019. február 25. hétfő, 20:17
Fotó: Shutterstock

A kétoldalú megállapodások alapján Moszkva által térítésmentesen Dusanbénak átengedett újabb hadieszköz-csomag ezúttal légvédelmi radarokat és célmeghatározó eszközöket tartalmaz.

Az intézkedés hozzájárul a tádzsik légvédelem korszerűsítéséhez, az Oroszországgal szövetséges közép-ázsiai állam légterének megvédéséhez "a terrorveszély minden megnyilvánulásával szemben".

Orosz biztonsági szakértők az elmúlt évek során számos alkalmommal figyelmeztettek arra, hogy az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet követői a Szíriában és Irakban elszenvedett katonai vereség nyomán Afganisztánban próbálják megvetni a lábukat, onnan pedig a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságok igyekeznek majd tovább terjeszkedni.

Oroszország az Afganisztánnal szomszédos országok közül Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban katonai támaszpontot tart fenn a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetén belüli együttműködés keretében.

HOZZÁSZÓLÁSOK