Oroszország tüzet nyitott ukrán hadihajókra (frissítve)

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott vasárnap a Kercsi-szorosból kifelé tartó három hadihajóra, a támadás következtében hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan - közölte az ukrán haditengerészet sajtószolgálata az MTI híre szerint. Riadókészültséget rendeltek el.
Domokos Erika, 2018. november 25. vasárnap, 21:53
Fotó: Pixabay

Találat érte a két páncélozott tüzérségi kishajót, a harmadik - egy vontatóhajó - is megállásra kényszerült. Az ukrán haditengerészet tájékoztatása szerint mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg.

Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését. Az elnöki hivatalban a történteket agressziós cselekménynek minősítették - tájékoztatott Porosenko hivatalának sajtószolgálata. "Elítéljük a nemzetközi jog és az ENSZ tengerjogi egyezményének Oroszország általi súlyos megsértését, az ukrán felségvizek kisajátítására tett kísérleteket, valamint az ukrán hajók szabad mozgásának korlátozását. Oroszország agresszív cselekedeteit a nemzetközi közösségnek határozottan el kell ítélnie, és kemény választ kell rájuk adnia, beleértve újabb szankciók kiszabását" - áll az elnöki hivatal közleményében.

A hivatal ennek elérése érdekében Porosenko elnök "közvetlen kapcsolatban van" az Európai Unió és a NATO vezetésével.

Az elnök utasította továbbá a külügyminisztériumot, hogy tájékoztassa a G7 országokat, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjait az orosz fél által az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosban elkövetett "bűncselekményekről", és kezdeményezze a kérdés áttekintését az ENSZ és az EBESZ keretein belül.

Ukrajna ENSZ-nagykövetén keresztül máris felhívással fordult az ENSZ BT-hez, hogy hívjon össze rendkívüli értekezletet, mivel Oroszország új frontot nyitott az Ukrajnával szemben folytatott agressziójában, kiélezve a helyzetet az Azovi-tengeren - írta Marjana Beca, nemrég észtországi nagykövetté kinevezett volt külügyi szóvivő. Az információt Irina Herascsenko parlamenti alelnök is megerősítette.

Vasárnap, mielőtt rálőttek és megszállták az ukrán hadihajókat, az egyik orosz határőrhajó szándékosan nekiütközött közülük az egyiknek, a vontatóhajónak, amelynek ennek következtében megrongálódott a főhajtóműve, a korlátja és elvesztette a mentőcsónakját. Személyi sérülés akkor még nem történt.

Az ukrán hadihajók a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartottak. A haditengerészet közlése szerint a hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették. Kijev nyílt provokációnak és nemzetközi jogsértésnek minősítette a történteket.

Az ütközős incidens után nem sokkal az orosz FSZB krími határszolgálata a maga részéről azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy hadihajói megsértették az orosz területi vizeket, állítólag veszélyes manővereket hajtottak végre, majd lezárta a Kercsi szorost.

Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését.

Riadókészültség, az összes hadihajót kivezénylik a tengerre

Riadókészültségbe helyezték az ukrán haditengerészet teljes állományát a fekete-tengeri orosz agresszió miatt, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre - közölte az ukrán haditengerészet.

Még az éjjel összeül az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság (RNBO), amely megvitatja a hadiállapot bevezetésének szükségességét - közölte Olekszandr Turcsinov, a testület vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.11.27 16:43

@lauda:
Nem tudom, ki volt az a "biztonsági szakértő", de ha az akire gondolok, akkor ő a .ru végű meghatározott weboldalakon tájékozódik. Nem az a baj, hogy onnan is, hanem az hogy CSAK onnan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.11.27 16:08

@lauda:
"De valójában kinek is jött jól ez az incidens ??? "
Ahogy írtam, mindkét félnek. Porosenkónak és Putyinnak is. Porosenkó népszerűtlen, jól jön a fenyegetettség érzése. Putyin sincs a topon és nála a "Nagy-Oroszország" birodalmi feeling sulykolása tűnik kifizetődőnek.

A Kercsi-szoros kiöblösödése mindig is orosz terület volt, oda ukrán hadihajó biztosan nem kanyarodik be. Ráadásul van egy hosszú földnyelv ami benyúlik a Kercsi szorosba, történetesen az orosz oldalról.
Ez csak azért érdekes, mert nem tudom a nemzetközi tengeri jög hogyan számolja ilyen esetben a felségvizeket. Van ugye a "partivíz" fogalom, ami 12 tengeri mérföld, azaz kb 22 km. Ezen belül fel sem merülhet, hogy az nem egy adott ország felségvize, mégpedig aki az ezen belüli földterület birtokosa.
Necces, hogy a nemzetközileg el nem ismert Krím, tulajdonképpen ukrán, vagy orosz terület-e? A két ország között hivatalosan nem volt hadiállapot, tehát a nemzetközi jog szerint az ukrán hajók akár (!) be is hajózhatnak a Krím környékén a szoroson kívül is a 22 km-es parti sávba.
Az viszont az előzményektől függetlenül komoly aggodalomra adhat okot, hogy egy idegen ország hadihajójára tették a lábukat az orosz biztonsági szolgálat emberei, annak engedélye nélkül! Sokkal nagyobb, mint hogy figyelmeztető, vagy akár célzott lövéseket adtak le! Az ilyen a nemzetközi jogban háborús cselekmény, akár egy casus belli is lehet. Az ukrán hajó ukrán felségterület!
Szóval én abban reménykedem, hogy ennél tovább nem mennek el. Nem kicsit azért, mert mi is szívnánk vele. Annyi gázt kapnánk az oroszoktól, amennyit a nálunk így-úgy-amúgy magyar állampolgárságot szerzett orosz állampolgárok eregetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.11.27 12:57

Gusztustalan,hogy a hozzászólók rávetítik politikai álláspontjukat hozzánk hagyományosan ellenséges , egyben egymáshoz testvéri népek viszályára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2018.11.27 11:10

@antitroll: Részben igazad van, a legszélesebb helyén kb 50-60 km széles, de nem tudjuk hol történt pontosan az incidens. Biztosan nem a szoros legkeskenyebb részén. Ha biztonsági szakértő is azt mondta a reggeli adásban , az ukrán hajók úgy 50 km-rell eltértek számukra kijelölt útvonaltól. Amiben egyetértünk az egyik kutya a másik eb !! De valójában kinek is jött jól ez az incidens ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.11.27 09:26

@antitroll:
Nem tudom, miért írtam az oroszokat és az ukránokat nagy betűvel? Mielőtt egy nyelvtan-náci előmászna...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html