Az orosz elnök a G20 csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón közölte, hogy országa segítene Szíriának, ha sor kerülne a közel-keleti ország megtámadására. "Hogy segíteni fogunk-e Szíriának? Igen, fogunk. Már így is segítünk. Fegyvereket szállítunk, együttműködünk gazdasági területen, és remélem, hogy az együttműködésünk bővülni fog a humanitárius szférában, beleértve a humanitárius segítség eljuttatását, támogatva azokat az embereket, a lakosságot, akik nagyon nehéz helyzetbe kerültek ebben az országban" - mondta az orosz államfő kérdésre válaszolva. A Marketwatch emlékeztet rá, hogy a segítség keretében Moszkva megvétózhatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntését is.

Putyin szavait idegesen fogadták a piacok, ráadásul az amerikai munkaerőpiaci adat sem lett fényes, így nyitás után közel egy órával a DJIA 0,6, a Nasdaq Compoiste 0,4, az S&P-500 pedig 0,3 százalékos mínuszban volt, holott még pluszban kezdték a napot.

A következő napok döntésétől függ, hogy milyen világban fogunk élni - közölte Barack Obama amerikai elnök a Szíria elleni esetleges amerikai katonai csapással, illetve az arról való kongresszusi szavazással kapcsolatban. A vegyi fegyverek bevetése a szíriai rezsim által "veszélyezteti a globális békét és biztonságot", "fenyegeti (Szíria) szomszédjait, a Közel-Keletet (...) és növeli a valószínűségét annak, hogy ezek a fegyverek terroristák kezébe jutnak" - mondta Obama. Azt is leszögezte, hogy a világ 189 országa szerződésben tiltotta be a vegyi fegyverek bevetését, és ha a nemzetközi közösség most nem lépne, az "rossz üzenetet" és biztatást jelentene a "lator államok" felé.

Habár a G-20 csúcs résztvevői megosztottak voltak egy esetleges szíriai katonai beavatkozást illetően, a katonai csapás támogatóinak "jobbak voltak az érvei és erősebb volt a hangjuk" - közölte David Cameron brit kormányfő. "Félelmetes lenne egy olyan világ, amelyben az amerikai elnök meghúz egy vörös vonalat, és azt mondja, hogy annak átlépése következményekkel fog járni, de ezt mégsem követik következmények" - fogalmazott a brit miniszterelnök.
Cameron arról is beszélt, hogy a szíriai helyzet korunk humanitárius katasztrófája, és mielőbb segítséget kell nyújtani az ottani civil lakosságnak. Mint mondta, több ország ajánlott fel élelmiszer- és egészségügyi segélyt a csúcson.