Oroszország fenntartja olajpiaci részesedését Európában

Oroszország nem engedi zsugorodni olajpiaci részesedését tradicionális piacán, Európában, és ha kell, akár további kedvezményekkel adja el Urals típusú olajféleségét.
Inforádió, 2015. november 22. vasárnap, 16:39
Fotó: Reuters

Ezt egy orosz kormányzati illetékes közölte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Szaúd-Arábia, Irak és más közel-keleti olajtermelők több év kihagyás után felújították olajexportjukat Európába, hogy ezzel is fenntartsák globális olajpiaci részesedésüket, miközben csökken az energiahordozó ára.

A név nélkül idézett forrás azt mondta továbbá, hogy Oroszország nem tervezi olajtermelésének a csökkentését, és megvédi európai piacát. "Ha kell akár úgy is, hogy növeljük az árkedvezményt az Urals esetében" - mondta és hozzátette: a szaúdiak előretörését nehezíti, hogy a tradicionálisan orosz kőolajat feldolgozó olajfinomítóknak át kellene állniuk szaúdi olajfeldolgozásra, amit technológiailag sem könnyű kivitelezni.

Októberben az orosz olajtermelés rekordszintű volt, naponta átlagosan 10,78 millió hordós, és 0,4 százalékkal haladta meg a szeptemberit. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a minap azt mondta, hogy az orosz olajtermelés az idén 533 millió tonnára nő a tavalyi 526,3 millió tonnáról. A kormány az idén eddig 525 millió tonnás olajtermeléssel számolt.

Az olaj kulcsfontosságú az orosz gazdaságban, Az országot súlyosan érintette az olajár esése, az energiahordozó ára alig több mint egy év alatt 60 százalékkal zuhant, és pénteken már csak 44,40 dollár körül jegyezték a globális referenciaminőség, a Brent hordóját. A Capital Economics intézet egy korábbi tanulmányában kimutatta, hogy minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti az orosz exportbevételeket és 20 milliárd dollárral a költségvetés bevételeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.11.22 20:37

Ennél a cikknél hiányolom a világgazdaság- és politika szakavatott elemzőit, például Tigriskét, akik rmutathatnának arra, hogy a szovjet-oroszok milyen módon adnak ingyenhitelt és kinek, miért és miylen eszközökkel lépnek fel piaci vetélyársaik ellen és mindehhez nekünk hogyan is kell viszonyulnunk.

Nélkülük csak eltévedünk a sötétben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aishallah, 2015.11.22 17:11

Putyin most bombàzza a lopott Közel-Keletről szàrmazò tankereket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html