Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz államfő meg tudja őrizni a hatalmát az ukrajnai orosz szerepvállalás miatt bevezetett nyugati szankciók ellenére, és uralmát nem fogja megingatni az alacsony olajár sem, amely elapasztotta a költségvetési kiadásokat finanszírozó exportbevételeket. Ugyanakkor olyan stagnálásba viszi bele az orosz gazdaságot, amely végül összeomláshoz fog vezetni - fejtegette a Reuters fórumán Mihail Hodorkovszkij volt mágnás, Putyin egyik legismertebb ellenfele.

Hodorkovszkij másfél évtizeddel ezelőtt Oroszország leggazdagabb embere volt, ám tengelyt akasztott az 1999-ben hatalomra került államfővel. Adócsalási váddal 2003-ban letartóztatták, cégét, a Jukosz olajvállalatot csődbe kényszerítették és felszámolták. Tízéves börtönbüntetés után 2013-ban szabadult, jelenleg Londonban él, ahol elmondása szerint nehezebben tehetik el láb alól a hatalom emberei, mint a börtönben, ahol bármikor megölethették volna.

Stagnálás

A volt oligarcha szerint az orosz társadalom és gazdaság mostanra olyan állapotba került, mint amilyenben a hetvenes évek második felében, Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár regnálásának utolsó szakaszában volt. Az az időszak, akárcsak a mostani, a stagnálás korszaka volt, a különbség az, hogy Brezsnyev idős volt már akkor, míg Putyin fiatal, így a mostani gazdasági dagonyázás jóval tovább tarthat, mint az akkori.

Az ellenzéki politikussá vált gazdasági szakember úgy véli, hogy az EU és az USA végül fel fogja oldani a Krím elcsatolása és a délkelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták katonai támogatása miatt Moszkva ellen bevezetett szankciókat, mivel a nyugati vállalatok újra akarják építeni oroszországi üzleti kapcsolataikat. Nem értik, hogy a putyini rendszer olyan szakaszába érkezett, amikor gazdasági és politikai szempontból is kiszámíthatatlanná vált.

Második szakasz

Az autokratikus rendszerek instabilitásáról van szó, amely időszakuk második felében menetrendszerűen bekövetkezik. A vezér hatalma ebben az időszakban megkérdőjelezhetetlen, ám már semmi újat nem tud nyújtani a társadalomnak. A bajokról csak késve vagy csomagolva kap visszajelzéseket, ezért későn, rosszul válaszol rájuk, ami tovább fokozza a problémákat.

Putyint ma már talán csak az motiválja, hogy az amerikai elnök mellett ülve dönthessen a világ sorsáról, miközben valószínűleg Barack Obamának nincs ilyen ambíciója.

Ezzel együtt Hodorkovszkij figyelmeztette hallgatóságát, hogy hiba lenne, ha a Nyugat azt hinné, hogy nyugodtan élhet egy meggyengült Oroszország mellett. Ehelyett már csak saját biztonsága érdekében is be kell vonnia a globális gazdasági-biztonsági rendszerbe az országot.

Nem látják hibáikat

Az orosz államfő arra akarja felhasználni a szíriai válságot, hogy elmozdítsa országa és a Nyugat viszonyát a normalizálódás felé. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: az autoritáriánus vezetők úgy követik el hibáikat, hogy nem veszik észre, nem veszik tudomásul, hogy hibát követtek el.

A hallgatóság megkérdezte tőle, hogy Oroszország határai fennmaradhatnának-e, ha Putyin lelépne a színről? A válasz szerint ennek nagyobb az esélye, ha öt-nyolc éven belül távozik, illetve kisebb, ha még 15 évig áll az ország élén. Mivel a jelenlegi gazdasági helyzet nem rontotta annyira a lakosság anyagi helyzetét, ami forradalmi lépésekre sarkallná az embereket, Putyin még nagyon hosszú ideig Oroszország első embere maradhat.

Forradalom

Nem tudok rövid távú előrejelzéseket adni az oroszországi fejleményekről, de ha tízéves távlatot nézünk, akkor forradalmi változásokra számíthatunk - fejtegette a volt olajmágnás. Példaként megemlítette, hogy csak az ő életében átélhetett egy forradalmat Gorbacsov hatalomra kerülése után, egy ellenforradalmi kísérletet, amelyben a volt kommunista pártvezetők egy csoportja restaurálni akarta a régi rendet és egy félellenforradalmi hatalomváltást Putyin elnökségének elején. A következő nagy átalakulás ismét egy békés forradalom - nem egy polgárháború - lehet.