Oroszország kész olajtermelésének nagyobb mértékű visszafogására

Az orosz pénzügyminiszter, Alekszej Kudrin a hétvégén kijelentette: Oroszország kész arra, hogy tovább csökkentse olajtermelését, de csak korlátozott mértékben. A piacok Kudrin nyilatkozatát úgy értelmezik, hogy Oroszország nem zárkózik el további csökkentésektől, de csak töredéknyivel hajlandó visszafogni termelését.
Szegő Iván Miklós, 2001. november 19. hétfő, 09:59
Fotó:

Kudrin szó szerint a következőket mondta: "Készen állunk az olajtermelés csökkentésének támogatására, de csak viszonylagos mértékben, és természetesen nem vagyunk készek további, alapvető jelentőségű csökkentésekre".
Az orosz nyilatkozat jelentőségét az adja, hogy az OPEC tagállamai múlt hét szerdán határoztak arról, hogy 1,5 millió hordóval visszafogják a kitermelést január 1-től, de csak akkor, ha a nem-OPEC-olajtermelők félmillió barrellel mérséklik teljesítményüket. Oroszország, a világ második legnagyobb olajtermelője viszont eddig csak 30 ezer hordós csökkentést ajánlott fel eddig, így az olajár 1999 óta nem látott mélységbe süllyedt. Kudrin azonban kijelentette azt is: "Nem mondtam, hogy ez (a 30 ezer hordós napi termeléscsökkentés) végleges. Minden a tárgyalásoktól és a konzultációktól függ." Rögtön hozzátette azonban, hogy mélyreható változásokat nem akarnak az olajtermelésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK