BUX
38062

Oroszország: maradnak a szankciók

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerint még jövőre is érvényben lesznek a Moszkva ellen hozott külföldi szankciók.

MTI-Eco, 2015. március 16. hétfő, 18:38

A hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a nyugati országok az ukrán válságban játszott szerepéért büntetik Moszkvát. Oroszország csak jelentős korlátozások mellett juthat külföldi tőkéhez, miközben az országban jelentősen visszaestek a külföldi beruházások.

Alekszej Uljukajev hétfőn arról is beszélt, hogy a szankciók ellenére az orosz gazdaság 2016-ban ismét növekedési pályára áll, a GDP-bővülés pedig átlagosan 2,5-3 százalék lesz 2016-2018 között. Tavaly az orosz gazdaság 0,6 százalékkal zsugorodott, az idén további 3,5-4 százalékos gazdasági visszaesés várható.

Kszenyija Judajeva, az orosz központi bank első alelnöke hétfőn honlapján arról írt, hogy a jegybank számításai szerint az orosz GDP 0,7 százalékkal zsugorodik az első negyedévben éves szinten.

A gazdaságfejlesztési miniszter arról is beszélt egy moszkvai fórumon, hogy várakozása szerint az idén 1-1,5 százalékkal hanyatlik az ipari termelés a tavalyi 1,7 százalékos növekedés után.