Oroszország nem óvatoskodik tovább?

Az UniCredit előrejelzése szerint újabb kamatvágásra lehet számítani Oroszországban a friss makroadatok tükrében.
NAPI, 2009. augusztus 27. csütörtök, 15:10

Az orosz fogyasztói árak a várakozásokkal ellentétben - közel egy év óta először - változatlanok maradtak augusztus harmadik hetében, ami a bankház vélekedése szerint elegendő okot szolgáltathat a jegybank számára, hogy tovább mérsékelje az irányadó kamat szintjét azt követően, hogy április óta már ötödik alkalommal vágott augusztus elején. A fogyasztói árindex éves összehasonlításban 8,3 százalékos áremelkedést jelzett augusztus végén.

Az UniCreditnél arra számítanak, hogy az év végéig további 75 bázisponttal mérséklődhet a jelenleg 10,75 százalékos kamatszint amennyiben az inflációs trendek a közelmúltban tapasztaltaknak megfelelően alakulnak továbbra is, azaz a fogyasztói árak emelkedése nem folytatódik.

A Bank Rosszji nyilatkozatai szerint az augusztus eleji 25 bázispontos csökkentése óvatos volt, a szakemberek ugyanis attól tartottak, hogy egy nagyobb mértékű csökkentés csak táplálná az inflációt, amely júliusban az éves bázison számolva elérte a 12 százalékot is.

A szezonális élelmiszerek árának csökkenése azonban az UniCredit szerint tovább folytatódhat, erősítve a dezinflációs trendet. A szakértők azonban arra is figyelmeztettek, hogy a kedvező inflációs adatok nyomán meginduló kamatcsökkentésre vonatkozó piaci spekuláció a rubelt a jegybanki sáv alsó határa közelébe gyengítheti.

Az orosz deviza a dollárral szemben az UniCredit várakozásai szerint 32,80-ra, a devizakosárral szemben 39,50-re gyengülhet. Jelenleg egy dollárért 31,60 rubelt kérnek a bankközin, míg az eurót is tartalmazó kosárral szemben 37,34-en áll az orosz deviza.

HOZZÁSZÓLÁSOK