"Oroszország nem zárja el a gázcsapokat"

Az orosz energiaügyi miniszter kizártnak nevezte, hogy Oroszország elzárja a gázcsapokat - olvasható a Die Presse című konzervatív lap csütörtökön megjelent interjújában.
MTI-Eco, 2014. szeptember 18. csütörtök, 19:02
Fotó: Reuters

Alekszandr Novak a lapnak elismerte, hogy vannak viták Ukrajnával, és ha nem sikerült megoldásra jutni, akkor korlátozhatják az ukrán gázfelhasználását. Szerinte ebben az esetben az sem kizárt, hogy Ukrajna megcsapolja az európai tranzitvezetékeket.

A Gazprom orosz energetikai társaság június közepén beszüntette a gáz Ukrajnába való szállítását. A döntést azzal indokolták, hogy Kijev nem fizet a kiszállított földgázért.

Arra a kérdésre, miszerint Oroszország elzárná-e az európai csapokat is, a miniszter úgy reagált: ez nem téma a Gazpromnál, Európába a szerződés szerint szeretnének szállítani.

A lap rákérdezett arra is, hogy mi az oka annak, hogy múlt héten Európába kevesebb gáz szállított a Gazprom orosz olajipari vállalat, és erre nem adott magyarázatot. A miniszter elmondta: ezekben a napokban Európából több gázt rendeltek mint szokásos, a Gazprom pedig nem tudta kielégíteni ezt a nagyobb keresletet.

Alekszandr Novak nem tartja "tragikusnak", hogy az olaj hordónkénti ára jelenleg 100 dollár alatt van. Úgy fogalmazott a hirtelen árzuhanás általában nyugtalanítja a kormányokat, de most nem lát olyan okot, ami miatt 90 dollár alá esne az olajár. Elmondta: az orosz államháztartás 96 dolláros olajárral számol. Kizárta annak a lehetőségét is, hogy hamarosan jelentősen emelnék az energiahordozó árát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.09.18 19:47

palagáz!!!
kelet-európa alatt 100 évre elegendő mennyiségű palagáz van! az usában már kiforrott technológia áll a rendelkezésre a kinyerésére!

csak a f.sszopókat kell félreállítani, és indulhat a kitermelés!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.09.18 19:22

Dehogy zárják! Csak kevés gáz fog jutni a vezetékbe, mert a vlagyivosztoki tárolót is fel kell tölteni (pár évig...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html