Oroszország növelni akarja területét

Jövő év tavaszán Oroszország az ENSZ illetékes bizottságánál folyamodik északi-sarki határainak kitolásáért.
Napi.hu, 2014. november 5. szerda, 15:25

Vlagyimir Putyin elnök úgy döntött, hogy jövő tavasszal az ENSZ kontinentális talapzati határmegállapító bizottságához fordulnak azzal a kéréssel, hogy járuljon hozzá az orosz határok kitolásához - közölte Szergej Donszkoj, a természeti kincsek orosz minisztere.

Az energiahordozókban és nyersanyagokban gazdag sarki térség kincseinek megszerzéséért évek óta folyik a harc a nagyhatalmak között - írta a varsói Gazeta Wyborcza.

Amerikai becslések szerint ez a vidék rejti a világ még feltáratlan olajtartalékának 13 és földgázának 30 százalékát. A klímaváltozás hozta felmelegedés pedig megkönnyíti a hozzájuk jutást. Az ezért folytatott küzdelemben az úgynevezett sarki országok - Oroszország, Kanada, az USA, Dánia és Norvégia - vannak versenyben, de egyre több ország jelenti be igényét részesedésre, köztük Kína és India is.

Donszkoj szerint tudományos bizonyítékot szereztek a Fjodorov akadémikus kutatóhajó munkájának köszönhetően, hogy a Lomonoszov hegylánc az orosz kontinentális talapzat folytatása. Ez a Jeges-tenger 1,2 millió négyzetkilométeres területével növelné az ország kizárólagos gazdasági zónáját, jogot adva Oroszországnak a természeti kincsek kiaknázására. Orosz tudósok szerint a Moszkva fennhatósága alá kerülő új terület 106 milliárd tonna kőolajat és 69,5 milliárd köbméter földgázt tartalmaz. Moszkva már 2001-ben az ENSZ szakbizottságához fordult ezzel a kéréssel, az azonban a megfelelő tudományos megindokoltság hiányában elutasította azt.

A TASZSZ hírügynökség szerint az orosz kormány elsődleges feladatai között tartja számon jelenlétének növelését az Északi-sark térségében, amit fegyveres erővel is kész biztosítani. Ennek érdekében az államfő részvételével tartott kormányülésen döntöttek arról, hogy a sarkkörön túl 13 repülőteret és 10 radarállomást építenek. Ennek szükségességét többek között az amerikai Alaszka közelségével indokolják, ahol jelentős katonai erők állomásoznak, valamint azzal, hogy a skandináv országok saját katonai tömböt hoztak létre a NATO-n belül sarkköri érdekeik védelmére.

Szergej Sojgu védelmi miniszter közölte, hogy radarjaik már idén le fogják fedni a sarki régiót, és folyik a szovjet időkben épített, de elhagyott támaszpontok újraélesztése a térség szigetein.

A természeti kincsek mellett az orosz gazdaság számára rendkívüli jelentőségű az északi-tengeri hajózási útvonal, amit a világ legnagyobb jégtörő flottája és a felmelegedés nyit meg. Létrehozták a sarkköri katonai parancsnokságot, és a TASZSZ értesülései szerint december 1-el elcsatolják az eddig a nyugati katonai körzethez tartozó Északi Flottát, amely a fő csapásmérő eleme lesz a szervezés alatt álló Északi Egyesített Stratégiai Parancsnokságnak. Folyik a katonák kiképzése a különleges körülmények között folytatandó harcra, egymást érik a hadgyakorlatok, amelyeken ejtőernyős alakulatok, hadihajók, felderítő gépek, vadászgépek és stratégiai bombázók is részt vettek. A Kommerszant úgy tudja, hogy az első két támaszpontot helyőrséggel a Wrangel-szigeten és a Csukcs-félszigeten levő Schmidt-fokon hozzák létre. Ebben a körzetben hat garnizont állítanak fel, egy részüket kifejezetten az északi hajóút védelmének szentelik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2014.11.05 20:19

A karácsony miért csak két napig tart? Elegem van ebből a sok erőszakból!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kopacs, 2014.11.05 19:55

Amennyiben az orosz talapzat része a terület, akkor igenis joguk van az oroszoknak hozzá. És kitermelhetik a javakat. Ha Ők nem tennék, megtenné amerika.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.11.05 16:00

Várhatóan az ENSZ ebbe nem fog beleegyezni. Ami egy szempontból nem baj, ugyanis nem kellene szétkúrni az ottani területeket is, más szempontból vélhetően Oroszország nem fogja elismerni az ENSZ döntését, ami durva konfliktus forrás lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html