Anatalij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes a minisztérium közleményéhez hozzátette, hogy a szerinte törvénytelen ukrán hatalom a Vitko elleni eljárással "Ukrajna legnyugodtabb és legszilárdabb régiójában", a Krím félszigeten akar bizonytalanságot kelteni.

Az ukrán főügyészség a múlt szerdán indított büntetőeljárást a Krím félszigeten állomásozó orosz fekete-tengeri flotta parancsnoka ellen. Vitko altengernagyot az ukrán hadiflotta tagjainak hazaárulásra felbujtásával és szabotázsakciók szervezésével gyanúsítják. Azt róják a parancsnoknak és társainak a terhére: arra biztatták az ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert és álljanak át az oroszbarát erőkhöz. Azzal is gyanúsítják továbbá Vitkót, hogy utasítást adott a krími ukrán csapatok megtámadására.

Az orosz védelmi miniszterhelyettes azt hangoztatta, hogy Alekszandr Vitko törvényes kötelességét teljesíti az orosz flotta ukrajnai tartózkodásáról kötött és hatályban lévő orosz-ukrán egyezmény, valamint az orosz fegyveres erők működését szabályozó alapokmánynak megfelelően. Antonov azt mondta, hogy "a szélsőséges nacionalisták erőszakos fellépésének folyamatos veszélye közepette" az orosz fekete-tengeri hadiflotta parancsnoka csak a szükséges intézkedéseket foganatosítja a flotta különböző egységeinek, létesítményeinek, katonáinak és családtagjainak védelmére.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottságnál időközben bejelentették, hogy büntetőeljárást indítottak az ukrán főügyészség tisztviselői ellen. Neveket nem közöltek. Moszkvában alaptalannak és törvénytelennek tartják az orosz flotta parancsnoka elleni ukrán főügyészségi eljárást.

Anatolij Antonov arról is tájékoztatott, hogy "az Ukrajna körül kialakult nem egyszerű katonai-politikai helyzetben, valamint a NATO-tagállamoknak az orosz határok közelében intenzívebbé váló tevékenysége ellenére" nincs probléma a külföldi katonai ellenőrző csoportok oroszországi munkájának szervezésével. A védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy legutóbb február 25. és március 1. között a stratégiai fegyverzetcsökkentési megállapodás (START) keretében amerikai ellenőröket fogadtak az oroszországi stratégiai rakétaerők egyik bázisán. Hozzátette, hogy az ellenőrök nem emeltek semmilyen kifogást.

Antonov azt is közölte, hogy Oroszország teljes mértékben eleget tesz a fegyverzetek csökkentését, ellenőrzését és elterjesztését szabályozó nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeinek.