Oroszország százmilliárdnyi adósságot engedett el

Az utóbbi hónapokban Oroszország sorra engedte el külföldi adósainak tartozásuk visszafizetését, nyilván bízva benne, hogy az ennek nyomán fellendülő gazdasági kapcsolatok kárpótolják ezért.
Barabás T. János, 2013. február 25. hétfő, 12:26
Fotó: Napi.hu

Moszkva az utóbbi hónapokban nyolc ország tartozásait engedte el vagy ütemezte át nagyvonalú feltételekkel, összesen több mint 138 milliárd dollár értékben - írta a The Moscow Times.

Az érintett országok Afganisztán, Észak-Korea, Irak, Szíria, Líbia, Kuba, Guayana és Mozambik. A legújabb kedvezményezett Havanna, amellyel Dmitrij Medvegyev múlt heti kubai látogatásán kötötték meg az előszerződést a szigetország szovjet időkből maradt 30 milliárd dolláros tartozása többségének elengedéséről, s a maradék törlesztésének átütemezéséről tíz évre. A megállapodás keretében Kuba 650 millió dollár értékben lízingel Oroszországtól polgári repülőgépeket: kettő An-158, három Il-96-400 és kettő Tu-204-es típusút. Az üzlet nagyságát jelzi, hogy a kétoldalú kereskedelem a két ország között a növekedés ellenére 2011-ben csupán 224,7 millió dolláros értéket ért el. Az adósság elengedése az elemzők szerint lehetővé teszi Raul Castro elnöknek, hogy továbbvigye óvatos reformprogramját.

Csupán egy héttel korábban jelentette be Szergej Lavrov, hogy elengedik Mozambik 144 millió dolláros tartozását, ami lehetővé teszi a kétoldalú gazdasági kapcsolatok, ezen belül a hadiipar együttműködését. Emellett orosz cégek 30-50 millió eurós beruházásba kezdenek az afrikai ország távközlési és internet-iparába. Ugyanakkor leírták Guyana 56,7 millió dolláros adósságát is - ez volt a maradék, miután már 2004-ben elengedték az adósság 98,32 százalékát. Megállapodtak a gazdasági kapcsolatok elmélyítésében - az oroszok már helyben vannak, miután vezető alumínium-termelőjük, a RUSAL felvásárolta a guyanai bauxit vállalatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.02.25 18:26

Olyan hiteleket engedett el aminek visszafizetésére szikrányi esély sem volt.Így ezen országok Oroszország lekötelezettjei lettek,és tisztán,most már üzleti alapon kereskedhetnek Moszkvával.
Persze ha Putyin a mi számlánkat is rendezné ....az összes önkormányzati kényszer alkalmazott második világháborús szovjet katonai sírt takaritana,rendezgetné,díszitené.Annyiért már megérné ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.02.25 15:36

És amit Kádár vett fel nekik, azt nem engedik el?
Ha Kubának elengedik, azzal amerika jár jól, ha Fidel után bekebelezi Kubát. Kuba egy újabb csillag lesz az USA zászlón. Putyin akkor fogja lefejelni a zíróasztalt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html