Oroszország szembeszáll a válsággal

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök új intézkedéseket jelentett be a globális gazdasági válság hatásainak tompítására, így társasági adócsökkentést és magasabb összegű jóléti ellátást, valamint ismét a rubel megvédését ígérte.
NAPI Online, 2008. november 20. csütörtök, 18:18
Fotó:

Putyin, aki az elnöki posztról való májusi leköszönése után is a hatalom centrumában maradt, elemzők szerint esetleg ismét visszatér a Kreml elnöki irodájába. Mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy az elmúlt évek nehézségei, összeomlásai ne jelentkezzenek ismét az országban - fogalmazott Putyin az Egyesült Oroszország Párt éves kongresszusán csütörtökön Moszkvában.

Oroszország évtizedes, olaj fűtötte gazdasági fejlődése napjainkra igencsak lefékeződött. Az orosz állam exportbevételi forrásainak kétharmadát a gáz- és olajszállítmányok jelentik. Az USA, Európa és Ázsia recesszióba csúszásával azonban az olaj ára július óta 147-ről 50 dollár alá csökkent, ami már húsbavágóan alacsony szint Oroszország számára. Az orosz Ural keverék ára számítások szerint 20 dollárral marad el a jövő évi orosz költségvetési egyensúlyhoz elengedhetetlennek tartott szinttől.

Ennek hatására az orosz GDP-növekedés üteme az elmúlt évtized 7 százalékos átlaga után jövőre várhatóan 3 százalékra csökkenhet, legalábbis a Világbank szerint. Az orosz pénzügyminiszter 1 százalékos költségvetési deficitre számít 2009-ben - azután, hogy az elmúlt években rendre többletet termeltek.

Nagyjából 10 éve, az ázsiai válság idején Oroszország képtelenné vált mintegy 40 milliárd dolláros adóssága törlesztésére, a rubelt leértékelték, ez pedig sokmillió ember megtakarításait tette semmissé gyakorlatilag egyetlen éjszaka alatt, az orosz államot pedig a csőd szélére küldte. Putyin ezt most minden eszközzel igyekszik megakadályozni.

Korábbi intézkedések részeként a lakossági bankbetétek közel 99 százaléka állami garancia hatálya alá került. Ezen kívül Putyin most bejelentette a társasági adó 4 százalékos csökkentését is januártól, valamint 50 milliárd dollárt ígért a védelmi iparágnak, valamint 83 milliárd rubelt különítenek el új lakások építésére. A munkanélküli ellátást 4900 rubelre emelik, ami mintegy 178 dollár, vagyis közel 39 ezer forint. Putyin ezen kívül az oktatás és az egészségügy számára is több pénzt biztosítana egy hosszú távú, 2020-ig tartó stratégia részeként. Mindezeken túl a nyugdíjakat 2010-ben 50 százalékkal megemelnék a Bloomberg által idézett szavai szerint.

Putyin szavaira a rubel minimálisan erősödött, azonban van is honnan talpra állnia. Augusztus óta ugyanis az orosz központi devizatartalékok 24 százalékát, úgy 145 milliárd dollárt költöttek el arra a nem túl sikeres célra, hogy a rubel árfolyamát megtámogassák. Az orosz deviza ugyanis 17 százalékot veszített a dollárral szemben az adott időszakban.

Az orosz kormány már eddig is mintegy 200 milliárd dollár értékben jelentett be hiteltámogatásokat, adókönnyítést és egyéb lépéseket annak érdekében, hogy a pénzügyi szektor likviditása a hitelválság alatt biztosítva legyen.

HOZZÁSZÓLÁSOK