Oroszország szerint Trump nagy politikai hibát követett el

Oroszország elutasítja Donald Trump amerikai elnök közleményét az iráni atomprogramról kötött hathatalmi megállapodással kapcsolatban. Az Európai Unió is meglehetősen hűvösen reagált Trump javaslatára.
Szabó Zsuzsanna, 2018. január 13. szombat, 14:10
Fotó: AFP

Az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy egyelőre meghosszabbítja az Irán elleni szankciók felfüggesztését, de mint írta, "ez az utolsó eset", hogy - igazolva a nukleáris megállapodásban foglaltak Irán általi betartását - kiterjeszti a szankciók felfüggesztését további 120 napra.

Az Egyesült Államok még nem vonul ki a megállapodásból, de a mostani igazolás jelentette "az utolsó esélyt". Ha viszont "nem kerül elérhető távolságba" az egyezmény módosítása, Washington a maga részéről "azonnal felmondja" azt - írta Trump.

Irán ere reagálva közölte, hogy a megállapodást nem hajlandó újratárgyalni.

Nagy hiba

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szombaton orosz hírügynökségek szerint kijelentette, hogy Trump "buldózerrel próbálja megváltoztatni a megállapodást". Szerinte az amerikai kormány már eldöntötte, hogy a maga részéről felmondja a megállapodást, és ez egy "nagy külpolitikai hiba" volt - írja az MTI-re hivatkozva az mno.hu.

Az Európai Unió szombaton első állásfoglalásában hűvösen reagált az amerikai elnök indítványára. Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Federica Mogherininek szóvivője leszögezte, hogy az EU tartja magát az Iránnal kötött atomalkuhoz.

"Számunkra a legfontosabb a megállapodásban foglaltak teljes és hatékony betartása" - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: "Tudomásul vesszük Donald Trump nyilatkozatát."

A német külügyminisztérium annyit közölt, hogy folytatja a megállapodás végrehajtását, és a berlini vezetés találkozni fog európai partnereivel, megvitatandó, hogyan reagáljanak az amerikai elnök álláspontjára.

HOZZÁSZÓLÁSOK