"A külföldi államok és vállalatok méltánytalan és törvénytelen akcióitól a kormány felelőssége megvédeni az orosz vállalatokat" - jelentette ki Dmitrij Medvegyev a Novatek vezérigazgatójával és társtulajdonosával, Leonyid Mikhelsonnal folytatott keddi megbeszélést követően. "Teljesen egyértelmű, hogy a nemzetközi jog minden alapot nélkülöző megsértéséről van szó" - közölte.

A Novatek a legnagyobb magánkézben lévő orosz földgáztermelő vállalat. Az idén júliusban az Egyesült Államok szankciókat rendelt el a vállalat és társtulajdonosa, Gennagyij Timcsenko ellen. A Novatek vezeti a 27 milliárd dolláros Jamal-félszigeti cseppfolyósított földgázkitermelő beruházást.

A miniszterelnök kijelentette, hogy Oroszország az újabb szankciókra kész "aszimmetrikus" választ adni, egyebek között például az oroszországi légtér lezárásával az amerikai és európai légitársaságok előtt. Ennek lehetőségét először júliusban, az Aeroflot leányvállalatára, a Dobroljot légitársaságra elrendelt szankciók okán vitatta meg az orosz miniszterelnök az érintett miniszterekkel.