Oroszország tárt karokkal várná a magyar termékeket

Kelet-Európának fontos szerepe lehet az EU és Oroszország közötti bizalom erősítésében - mondta Alekszej Mojszejev orosz pénzügyminiszter-helyettes az MTI-nek adott interjúban az Ázsiai Pénzügyi Fórumon (AFF) hétfőn Hongkongban. Azt is hangsúlyozta, szívesen látná, ha a jó minőségű magyar termékek visszatérnének az orosz piacra.
MTI, 2014. január 13. hétfő, 13:40
Fotó: Napi.hu

Emlékeztetett, hogy Oroszország és Kelet-Európa között hagyományosan szoros a gazdasági együttműködés. Azt is elmondta: ismert, hogy sok orosz bank és vállalat terjeszkedik ebben a régióban. Az EU ügyeibe Kelet-Európának van beleszólása, és ha ezzel a térséggel "előítéletek nélküli, jó kapcsolatokat építünk, akkor ez segíteni fogja az együttműködést az EU és Oroszország között" - fogalmazott.

Az egykori Szovjetunióban nagyon népszerűek voltak a magyar termékek, de ezek mára mintha nagyon megfogyatkoztak volna. Lehet, hogy nyugati márkák formájában fordulnak elő, de az is lehet, hogy teljesen eltűntek az orosz piacról - mondta. "Az a vicces példa jut eszembe, hogy Bulgáriában láttam magyar kolbászt, nálunk meg már nem lehet kapni" - mondta. Hozzátette, hogy több jó minőségű magyar termék él az emlékezetében - egyebek mellett az Ikarus buszt és a gyógyszereket említette -, és "jó lenne, ha ezek visszatérnének hozzánk". "Elsősorban azon kell dolgoznunk, mint a jó üzleti partnereknek, hogy lebontsuk az akadályokat, és az üzletemberek szabadon üzletelhessenek".

Kell az éberség

Alekszej Mojszejev úgy látja, Oroszország és a világ gazdasági-pénzügyi rendszerére ma a legnagyobb veszélyt talán az jelenti, hogy a politikusok elveszítik az éberségüket, hiszen a világ legnagyobb részén most nem érzékelhető olyan kockázati tényező, amely váratlan felfordulást, robbanást idézhetne elő. "Úgy tűnik, most minden ellenőrzés alatt van" - mondta, megjegyezve, hogy az Egyesült Államokban a gazdaság rendben levőnek látszik, Európában is helyreáll a növekedés, és a bankszféra működése, a kínai gazdaság erős lefékeződésének félelme pedig nem igazolódott be.

Amire szerinte szükség van, az a jövőbeni növekedést biztosító strukturális reformok folytatása, valamint a monetáris politika kontroll alatt tartása, s ezekhez van szükség éberségre.

A strukturális reformokat elsősorban a munkaerőpiac területén kell végrehajtani, hiszen nagyon sok országban egyre komolyabb problémát jelent a lakosság elöregedése. A kedvezőtlen demográfiai szerkezet korábban csak Európára volt jellemző, de most már Ázsiára is, és részben az Egyesült Államokat is érinti.

Senki sincs biztonságban

A monetáris szabályozás kontrollja alatt pedig az orosz pénzügyminiszter-helyettes azt érti, hogy be kell tartani azokat a megállapodásokat, amelyek a 2008-as válsághoz vezető buborék kialakulásának megelőzését, az időben történő előrejelzést szolgálják. Az egyik fő tanulság ugyanis szerinte az, hogy egyetlen ország sem érezheti magát biztonságban, a világ bármely részén kialakulhat egy globális válsághoz vezető fenyegetés.

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és Oroszország között nagyon intenzív párbeszédre van szükség a pénzügyi rendszer stabilitásának erősítése érdekében. Az EU a kereskedelem és a kölcsönös beruházások tekintetében is Oroszország legnagyobb gazdasági partnere, Oroszországban sok európai bank jelen van. Meglátása szerint mindkét fél részéről magas fokú az együttműködési készség ezen a téren.

Kijevnek választania kell

Ukrajnának az Európai Unióhoz való közeledése és esetleges EU-tagsága kapcsán leszögezte: nem arról van szó, hogy Oroszország bármilyen közeledést akadályozni akarna, hanem arról, hogy - mint ezt Vlagyimir Putyin elnök is világossá tette - Kijevnek választania kell, "Ukrajna vagy az egyik vámközösséghez tartozik, vagy a másikhoz". Mint rámutatott, az EU és Oroszország között nincsen vámszövetség, bizonyos uniós termékeket Oroszországban, bizonyos orosz cikkeket pedig az EU-ban sújtanak vámokkal. Ha Ukrajna belépne az EU-ba, akkor már nem rendelkezhetne azokkal az előnyökkel, amelyeket jelenleg számára Oroszország biztosít. Ukrajna EU-tagsága esetén sem az orosz-ukrán kereskedelem kedvezményes feltételei, sem az nem lenne tartható, hogy az ukránok más országok állampolgárainál kedvezőbben vállalhatnak munkát Oroszországban - mondta el az elsősorban az ázsiai gazdasági kilátásokkal foglalkozó AFF több ezer pénzügyi vezetőt, szakembert felvonultató tanácskozásán az orosz pénzügyminiszter-helyettes.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.01.13 22:39

@Superyankee: Sajnos én is így látom.Nincs olyan termékünk nagy tömegben amit tudnánk az oroszoknak felajánlani.
Annó még a boltokban sorbanállás volt mikor megjöttek a magyar konzervek.Mára már .....nincs magyar konzerv.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.01.13 22:37

@Superyankee: Kicsit csipkedtelek !!! Nincs harag !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.01.13 22:30

@Superyankee: "Ez az orosz nyitás - 4 év várás után - könnyen egy nagy, mondhatnám újabb - bukfenccé válik majd."

Nem lesz bukfenc, ha ügyesen csináljuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2014.01.13 22:08

@juliann: Ne probalj polemizalni. Errol az oldaladrol jol ismerlek. Nalam ezzel nem jutsz messzire. Csak Mo-ban divatos es BETEGES valakit lerohanni azzal, hogy "raszista vagy mert kimondtad a zsido szot". Ez mutatja, hogy milyen tudatlan vagy az USA-val szemben. Itt a zsidok nem tagadjak idantitasukat. Joggal buszkek ra. Nem kell felni kimondani a zsido szot. Az itt positiv jelentosegu nem mint naci szellemmel atitatott Mo-ban es meg mindig a mai Nemetorszagban is. Ha rosszul ertekeltel akkor az az erzesem, hogy ungarische Judin vagy. Tobb ilyen el ma Nemetorszagban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.01.13 21:38

@Superyankee:
@juliann: Mindketten zsidok.

Válasz:::Nem gondoltam volna hogy """rasszista"""hátsó gondolataid vannak !!!
En ugy gondoltam ,az amerikai gondolkodás mód a tied !!!
Nemre,fajra ,felekezetre,származásra nem teszek megkülönböztetést !!!
Te valóban felesküdtél az USA alkotmányára ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html