A helyszíni jelentések szerint a tüntetők blokád alá vonták a nagykövetség épületét, hogy megakadályozzák az Ukrajnában élő orosz állampolgárok szavazását a külképviseleten. Megpróbálták megbontani a diplomáciai képviseletet védő acélkordont, s közben összetűzés alakult ki köztük és a rendfenntartó között.

A tüntetők létszáma egyelőre nem ismert. A szélsőségesen nacionalista ukrán Szabadság (Szvoboda) párt közlése szerint az egyik őrizetbe vett tüntető Volodimir Nazarenko, a párt kijevi városi tanácsának képviselője. A nagykövetségnél mintegy 300-400 ukrán rendfenntartó igyekszik biztosítani, hogy az orosz állampolgárok bejussanak és leadhassák voksukat. Helyi sajtóértesülések szerint délig mintegy harminc orosz állampolgár adta le szavazatát Kijevben.

Ezen kívül Oroszország lembergi (lvivi), harkivi és odesszai konzulátusain is szavazhatnak az Ukrajnában élő orosz állampolgárok.Kijevi jelentések szerint a demonstrálók Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló bábut vittek a külképviselet elé, valamint Halál Oroszországra! feliratú plakátokat. Szemtanúk látták, hogy a demonstrálók közül többen az orosz zászlóba törölték a lábukat.

Vasárnap parlamenti választásokat tartanak Oroszország-szerte. A voksolást a 2014-ben Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten is megrendezik, ami miatt Kijev több ízben is tiltakozott az elmúlt napokban. Ukrajna arra kérte a Nyugatot és a nemzetközi szervezeteket, hogy ne küldjenek megfigyelőket a választásokra a Krímbe, és ne ismerjék el az eredményt. A két ország tisztségviselői között szóváltás volt az ukrajnai orosz képviseleteken való szavazás miatt is.

Heorhij Tuka, a megszállt területek minisztériumának helyettes vezetője vasárnap figyelmeztetett arra, hogy a Krímben történő voksolás szervezői Ukrajnában büntetőeljárás alá vonják.