Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott elemzői harmadik negyedéves prognózisukban közölték: az általuk vizsgált térség egészében - amelybe Oroszország, Törökország, Magyarország, Csehország és Lengyelország tartozik - az idén átlagosan 1 százalékos gazdasági növekedést várnak a tavalyi 1,8 százalékos GDP-plusz után. A régió legnagyobb gazdaságában, Oroszországban az idén zéró, ugyanakkor a magyar gazdaságban 2,8, Csehországban 3, Lengyelországban 3,5 százalékos növekedést valószínűsít.

A magyar gazdaságban 2015-ben 2 százalékos, 2016-ban 2,5 százalékos GDP-növekedést várnak. A cég korábbi előrejelzéseiben is szerepelt az a várakozás, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme az ideihez képest 2015-ben lassulni fog. A ház ugyanis azzal számol, hogy a választások előtti költségvetési gazdaságélénkítő lépések az idei második félévtől kifutnak, és a költségvetési politikát szigorítani kell majd.

Vannak derűlátóbb előrejelzések is

A Morgan Stanley befektetési részlegének második félévi átfogó prognózisa szerint a közép-európai EU-régióban erősödő lendületű növekedés várható a következő negyedévekben, és a növekedésen belül egyre kiegyensúlyozottabbá válik a belső és a külső kereslet szerepe. A ház szerint az idei első negyedévi térségi GDP-adatok arra vallanak, hogy a növekedés e minőségi átalakulása már jelentősen előrehaladt, és a korábban vártnál is gyorsabban zajlik.

Mindezek alapján 2,4 százalékról 2,9 százalékra javították a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott prognózisukat, 2015-re pedig a korábbi becsléseikben szereplő 2 százalék helyett 2,4 százalékos GDP-pluszt várnak Magyarországon.

A Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői 2014-re 3 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon a korábbi 2,2 százalékos prognózisuk helyett. A ház egyelőre változatlanul hagyta a 2015-re szóló, 2,6 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsítő becslését.

Nem látnak deflációt

A Capital Economics londoni elemzői csütörtöki térségi prognózisukban eltúlzottnak nevezték azokat az aggályokat, hogy a közép-európai EU-gazdaságok deflációba süllyedhetnek. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az e gazdaságokban változatlanul meglévő jelentős kapacitástöbblet miatt az inflációs nyomás a következő egy évben is gyenge marad, és ez várhatóan lehetővé teszi a jegybanki kamatok alacsonyan tartását.

A cég Magyarországon az idei év egészére mindössze 0,3 százalékos, 2015-re és 2016-ra egyaránt 2,5 százalékos - vagyis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos középtávú céljától továbbra is elmaradó - átlagos inflációt vár.

Tartós deflációval - az áprilisi és a májusi negatív éves inflációs adatok ellenére - más londoni házak sem számolnak a magyar gazdaságban, de az konszenzusos várakozás, hogy a közműdíj-csökkentések hatására az idén alig lesz infláció Magyarországon.

A JP Morgan elemzői legutóbbi prognózisukban azt jósolták, hogy az éves összevetésben számolt magyarországi infláció szeptemberig zéró környékén mozog, majd az év végéig 1,4 százalékra gyorsul. A ház szakértőinek számításai szerint az idei közműdíj-csökkentések hozzávetőleg 0,5 százalékponttal mérséklik az egész éves inflációs rátát. Mindezek alapján az idén 0,2 százalékos, jövőre 2,5 százalékos egész évi átlagos inflációt várnak Magyarországon.