Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss számítások szerint az ország lakosság leggazdagabb három százaléka kezében van az az összes pénzügyi eszköz (megtakarítás, készpénz, részvény, kötvény) 89,3 százaléka - írta a portál.

A legszegényebb húsz százaléknak pedig mindössze hat százalék jut.

Az oroszok 13 százaléka pedig a világbanki definíció szerint extrém szegénységben él.

Ehhez képest egyelőre érdemben jobb a magyar helyzet: a felső egy százaléknál koncentrálódik Magyarországon a háztartások vagyonának több mint a negyede - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss tanulmányából, amelyben azt mérték fel, 2017 végén hogy állt a lakosság anyagi helyzete.

A felső tíz százaléknál halmozódik fel szinte minden pénzügyi eszköz döntő része. Készpénzből és betétekből még viszonylag alacsony a koncentráció, a 12 631 milliárdból csupán 5182 milliárd van náluk, de az 5307 milliárd forintnyi hitelpapír - ez javarészt lakossági állampapírt jelent - 91,6 százaléka is ennek a rétegnek a számláin van. Még nagyobb a koncentráció a részvények, üzletrészek, céges részesedések terén. A 20961 milliárd forintnyi magánkézben lévő cégvagyonból 20215 milliárd (96,44 százalék) van a top 10 százaléknál. Életbiztosítása, nyugdíjpénztári megtakarítása is főleg a vagyonosabbaknak van, ezek csaknem fele szintén ezt a réteget gyarapítja.