Oroszországban is felütötte fejét a Zika-vírus

Első alkalommal mutattak ki Zika-vírusos megbetegedést Oroszországban: egy nő a Dominikai Köztársaságban eltöltött nyaralását követően hurcolta be az országba a kórokozót - közölték hétfőn a moszkvai fogyasztóvédelmi hatóságok.
Inforádió, MTI, 2016. február 15. hétfő, 14:40
Fotó: MTI/EPA

A beteget kórházban ápolják, állapota kielégítő. Az asszony a latin-amerikai országból történt visszatérése után lázra és bőrkiütésekre panaszkodott. Az egészségügyi hatóságok a nő családját is kivizsgálták, további megbetegedést azonban nem mutattak ki a tesztek.

A trópusi betegségek vizsgálatával foglalkozó Bernhard Noch Intézet (BNITM) hétfőn közölte, Németországban eddig húsz emberről állapították meg, hogy Zika-vírussal fertőződött meg, mindegyikük dél-amerikai utazása során. Az érintettek között nincs terhes nő.

Az utóbbi időben a zikavírus rohamos ütemben terjedt el Brazíliában és más latin-amerikai országban. A gyanú szerint a kórokozó okozza a kóros kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél, az egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült kimutatni. A brazil kormány szombati tájékoztatása szerint a legnagyobb latin-amerikai országban 5079-re emelkedett a mikrokefáliában szenvedő csecsemők száma.

A hét végén Brazíliában kiterjedt kampányt indítottak a hatóságok a Zika-vírus terjedésének visszaszorítására: 220 ezer katonát mozgósítottak a szúnyog élőhelyeinek kifüstölésére, akik ezen felül több milliónyi röpcédulát osztottak szét a lakosság tájékoztatására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

HOZZÁSZÓLÁSOK