Oroszországé a világ legnagyobb nukleáris portfóliója

A világ egyetlen országa sem rendelkezik az orosz nukleáris erőművekéhez mérhető rendelésállománnyal.
Barabás T. János, 2015. október 7. szerda, 15:45
Fotó: Napi.hu

Példátlan portfóliót épített fel magának a Roszatom - tájékoztatta Szergej Kirijenko, az állami atomenergetikai vállalat igazgatója tájékoztatta Vlagyimir Putyin államfőt. Külföldi megrendeléseinek értéke már elérte a 300 milliárd dollárt, aláírt szerződésük van 12 országban 30 nukleáris áramfejlesztő egység építésére, és további tíz projekt van a tárgyalási szakaszban - jelentette a TASZSZ.

Az orosz cég diadalmenetét alig lassítja, hogy a UPI jelentése szerint az ukrán parlament visszalépett attól a megállapodástól, amely szerint a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij atomerőmű két működő reaktora mellé közösen építettek volna az oroszokkal két továbbit.

A 2010-ben kötött szerződésben Moszkva 5-6 milliárd dollárt szánt a projektre, ezért Alekszandr Svetelik ukrán energiaügyi miniszterhelyettes - aki természetesen az oroszokat tette felelőssé a megállapodás meghiúsulásáért - közölte, hogy "alternatív partnert" kénytelenek keresni az atomerőmű megépítéséhez.

Ukrajna négy erőműben 15 reaktorral rendelkezik, amelyek az ország áramszükségletének közel felét állítják elő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.10.07 17:23

Nem értek egyet az atomenergiával, szerintem Paks-2 helyett is inkább a földgáz árát kellett volna lealkudni az oroszoknál, bármi áron. (Igaz, az nem lett volna üzlet a gigalomániás plázák, stadionok és más betoncsodák gátlástalan építőmestereinek, de ez egy másik kérdés.) A cikkben leírt felfutás viszont évekkel ezelőtt tudható volt, az angol nyelvű üzleti portálok folyamatosan verték a harangot, hogy mekkora nukleáris rendelések futnak be az oroszokhoz Indiából stb. Mi több, bárki előtt nyitva állt a lehetőség, hogy beszálljon ebbe, a Roszatom uránbányászati cégét a kanadai tőzsdén forgalmazták Uranium One (fedő)néven, nekem is volt benne egy kisebb befektetésem, csak aztán az uránnal, Fukusimával stb. agyonijesztgetett nemzetközi kisbefektetők egyre kevesebbet adtak érte, végül az oroszok visszavásárolták az egészet, fillérekért, és megcsinálták az üzletet maguknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html