Szentpétervárott folyik a nemzetközi gazdasági fórum, amelyet az orosz Davosnak is neveznek.

A rendezvényen idén a technológia, az energia és az innováció állnak a középpontban, de az igazi várakozás Dmitrij Medvegyev orosz elnök mai beszéde felé fordul.

Egyrészt a kiszivárgott hírek szerint a nyugati nagyvállalatok és bankok, amelyeket a 2015-i 30 milliárd dolláros privatizációs program és az óriási orosz piaci potenciál vonzott az ősi városba, a magánosítás még nagyobb arányúvá tételének bejelentését várják az államfőtől.

Árgus szemekkel figyelnek, kiderül-e valami a beszédekből és a beszélgetésekből, hogy mi várható a jövő évi elnökválasztástól, visszaveszi-e az elnöki hatalmat Vlagyimir Putyin.

Vannak ugyanis, akik attól tartanak, hogy ez lefékezné az elsősorban Medvegyev által szorgalmazott gazdasági reformokat.

Sokan a politikai bizonytalansággal indokolják a tőkekiáramlás gyorsulását és a külföldi befektetések lassulását.

Az elnök március végén hozta nyilvánosságra tíz pontos programját, amelynek célja vonzóbbá tenni az országot a külföldi befektetők számára.

Ennek alapján szakítottak az eddigi hagyománnyal, és eltávolították a magas rangú kormánytagokat az állami nagyvállalatok igazgató tanácsaiból, jóváhagyták a következő három év privatizációs programját, és törvényjavaslatot terjesztenek be a kisebbségi tulajdonosok informálódáshoz való jogáról.

A rendezvényen több mint ezren vesznek részt: 53 állam- és kormányfő, 169 külföldi multinacionális óriásvállalat és nagybank, valamint több mint 300 orosz cégóriás vezetői.