Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Kiderült, hogy az Európai Unióban fejszét lehet ragadni, be lehet menni éjjel a NATO katonai kollégiumába, egy (ott)alvón 16 szúrást lehet ejteni és le lehet fejezni. Önt letartóztatják, elítélik, de szabadon engedik" - hangzott a kritikus hangvételű kommentár a Vesztyi Nyegyeli című televíziós műsorban. A hét eseményeit összefoglalva ismertették Ramil Safarov örmény katonatiszt magyarázatát örmény katonatársa meggyilkolásáról.

A kommentár szerint Oroszországnak rendkívül kellemetlen a történet három okból is. Egyrészt feszültség alakult ki a Független Államok közösségén belül. Másrészt a déli határain háborús veszély állt elő. "Harmadrészt a NATO, mint mindig, be akar 'sündörögni' békefenntartó egységgel. Itt van Irán északi határa és ez már geopolitika" - fejtette ki az orosz állami televízió kommentátora. "Ilyen kását főzött Magyarország és vele együtt az Európai Unió. Egyhamar nem lehet kikanalazni." - tette hozzá a Rosszija 1 televízió Vesztyi Nyegyeli című műsorának elemzője.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.