A világon a legtöbb bevándorló Oroszországba érkezett, több mint az Egyesült Államokba - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2012-es nemzetközi migrációs kilátások című elemzésében. A legutolsó, 2010-es adatok szerint abban az évben 960 ezer munkát kereső érkezett illegálisan Oroszországba, ez több mint kétszerese az USA-ba menekülőknek.

A RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint a bevándorlók többsége továbbra is a volt szovjet köztársaságokból, elsősorban Kazahsztánból, Ukrajnából és Üzbegisztánból érkezik. A legálisan az országban dolgozó külföldiek a 75 millió dolgozó 2,5 százalékát teszik ki - az illegálisak 7 százalékot, vagyis a migránsok tömege megközelíti a 10 százalékot, meghaladva a 7 millió főt.

Ez olyan gazdasági-társadalmi feszültségeket okoz, amire a politikai vezetés is kénytelen reagálni. Vlagyimir Putyin már januárban, akkor még miniszterelnökként szigorúbb törvényeket követelt az illegális bevándorlók ellen. Többek között azt javasolta, hogy ha elkapják, 5-10 évre tiltsák ki őket Oroszországból. Kemény fellépést ígért az illegális migránsokat segítők, elszállásolók és őket alkalmazók ellen is. Emellett megnehezítené a legális letelepedést is: azt orosz nyelv, történelem és törvényismereti vizsgához kötné, ami szerinte megkönnyítené integrálódásukat a társadalomba - viszont megnehezítené a legális státus megszerzését.

Az orosz társadalom túlnyomó többsége az államfővel ért egyet: a felmérések szerint 77 százalékuk a bevándorlást szigorúbb törvényekkel korlátozná.