A cseh gazdaság folyamatos növekedése jó lehetőséget kínál a strukturális reformok lebonyolítására és a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatására - idézi a Radio Praha az Európai Bizottság véleményét.

Csehország az elmúlt évtizedekben jelentős előrelépést ért el a felzárkózásban Nyugat-Európához, de ez nem jelenti azt, hogy a gazdaságnak nincsenek szerkezeti gyengeségei.

A hosszú távú, kiegyensúlyozott GDP-bővülés fenntartásához, célzott infrastrukturális befektetéseket kell végrehajtani, javítani kell az oktatás színvonalát, mérsékelni kell az adminisztrációt és enyhíteni a munkaerőhiányt.

Az ország továbbra is kiszolgáltatott marad az exportnak és a külföldi befektetéseknek. Várakozások szerint a költségvetés többlete 2020-ig fennmarad, ám később a társadalom elöregedése miatt (a nagyobb nyugdíjkiadások nyomán) romolhat a helyzet.

Az Európai Bizottság szerint Csehországnak a korábbiaknál nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, illetve a környezetvédelem más területeinek erősítésére is. Főként a vízgazdálkodás javításában vannak tennivalók.