Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) szerdán közölt adatai szerint júniusban 1,1 százalékkal bővült az olasz ipari termelés, szemben a májusi 0,7 százalékkal és a Reuters által megkérdezett elemzők által várt 0,2 százalékkal. A termelés a második negyedévben is 1,1 százalékkal emelkedett.

A termelés szinte minden iparágban nőtt, csak a beruházási javak gyártásában mutatkozott enyhe lanyhulás. Kiugró mértékben, 19,9 százalékkal ugrott fel júniusban az autóipar termelése. (Itthon is emelkedett az ipari termelés.)

Éves összevetésben az ipari termelés 5,3 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit a májusi 2,7 százalék után.

Olaszországban a GDP általában szorosan követi az ipari termelés alakulását, így valószínűnek látszik, hogy a bruttó hazai termék megközelítőleg 0,4 százalékkal bővül a második negyedévben, csakúgy mint az év első három hónapjában.

A kormány eredeti becslése szerint a GDP az idén 1,1 százalékkal nő a tavalyi 0,9 százalékkal szemben. A közelmúlt vártnál jobb teljesítményét látva azonban szakértők szerint ősszel 1,3-1,4 százalékra javítják a növekedési előirányzatot, ami még mindig jóval elmarad az euróövezet átlagától.